3 oktober 2011

Pusselbiten som fattas

Denna vecka när vi ägnar oss åt tankeleken att Socialdemokraterna styr Sverige och att det faktisk betyder något vad som står i den budgetmotion som presenteras i dagarna så vill jag vrida blicken mot det som fattas.
Ok, RUT och ROT ska finnas kvar,
RUT för såna som mig (barnfamiljer) och pensionärer (som inte får hemtjänst?)
ROT fortsatt för alla.
Jag ska nu berätta varför jag inte gillar RUT och tycker att det i alla fall för barnfamiljer är en missriktad insats.

Det är för att de pengar som i budgetmotionen skall användas till RUT för barnfamiljer istället borde använts till något som faktiskt skulle gynna majoriteten av barnfamiljer. Nämligen ett barnbidrag värt t.ex 5 timmar i veckan när man har barn under 10 år. Hade jag och min fru omväxlande kunnat jobba en timme mindre om dagen hade vardagslivet varit mycket lättare. Nu blir det en ständig dragkamp mellan att inte räcka till på jobbet och att inte räcka till hemma. 


Ja det skulle bli väldigt dyrt. Det är det med sjukskrivningar pga utbrändhet också. Speciellt i den ålder då man normalt är som mest produktiv.

Lena Sommestad beskriver problematiken så här:
"Vi vet också att många familjer saknar barnomsorg på de tider när de jobbar, och att tiotusentals kvinnor jobbar deltid för att vårda nära och kära när äldreomsorgen inte räcker till. Barngrupperna i förskolan och på fritids växer, inom tuffa ekonomiska ramar. Barnens resultat i skolan försämras. Kort sagt: många svenskar lever idag klämda mellan allt tuffare villkor i arbetslivet och allt sämre kvalitet och tillgänglighet i välfärden. Här finns den stora utmaningen för en socialdemokrati, med ambition att värna alla människors rätt till ett värdigt liv."
Ett värdigt arbetsliv, ett värdigt familjeliv, en värdig uppväxt. Allt detta är det som är den uppgift som ska lösas. Det gör inte Rutavdraget.

Det är först när Socialdemokraterna tar sig an denna uppgift i sitt budgetförslag som vi åter förtjänar väljarnas förtroende.

Bloggat om RUT: LO-bloggen, Möller, Högberg, Andersson
SR, SvD, AB, SvD, SR

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar