25 oktober 2011

Göteborgs-Posten är östra Sveriges sämsta tidning

Foto: Dick Gillberg/goteborg.com
I dagarna två så har Göteborgs-Posten med hjälp av en "svekbarometer" försökt att inventera de socialdemokratiska vallöften och ambitioner som lades fram inför valet 2010.
Jag tycker att det är positivt att GP är intresserade av hur det går för den styrande majoriteten att uppfylla sina vallöften och ambitioner men det sätt man gör det på är fullständigt ohederligt och väldigt ytligt. Att välja att kalla det svekbarometer istället för löftesbarometer är bara det politik på nyhetsplats. Att inte ta hänsyn till att det är fler partier med i majoriteten och att Miljöpartiet kraftigt förstärkt sin ställning nämns inte heller med ett ord.


Man gör också sin vana trogen efter en kritisk artikel på nyhetsplats så tar man den för sann och skriver en ledare om den. Man skriver att löften inte heller nu har infriats, detta gör man trots vetskapen om att stadsdelarna har beställt 6000 förskoleplatser till ett beräknat ökat behov av 4000 barn.  Idag finns det ca 30 000 förskoleplatser i Göteborg så det pågår en 20 procentig ökning av antalet förskoleplatser. Stadsdelarna gör alltså sitt för att minska barngrupperna. Tyvärr gick det inte under mandatperiodens första år, troligen sker det under det andra.


Rubriken? Den äger samma relevans som GP:s artikel och ledare idag.


Om vi börjar med ambitionen om trygghet. GP väljer att tolka trygghet som förekomsten av brott. Denna är lika stor som för ett år sen, alltså är staden ännu otrygg enligt GP.
Trygghet har som ni kanske känner på er en rad andra faktorer än brottstatistik. Det handlar om säkerhet och miljöaspekter lika mycket som risken att bli utsatt för våldsbrott (som är oerhört liten för de allra flesta). Jag är inte säker på att denna ambition är mätbar på något annat sätt än via attitydundersökningar men några sådana tänker väl knappast GP att kosta på sig, dessutom kräver det ju arbete vilket Peter Lenken verkar sky som pesten. Statistik duger väl före verkligheten.


Man skriver om ungdomsgårdar att eftersom det inte finns någon i Centrum och, enligt GP, knappast finns behov för tre så kommer vallfötet inte att infrias. Att kommunfullmäktiges budget satsar extra på fritidsgårdar 2010 nämns inte med ett ord.


Det som granskas är framförallt  det som i valmanifestet kallades för ambitioner. Saker som är svåra för politiker att påverka men som ska kunna hända i vår stad om vi alla hjälps åt. Det handlar t.ex. om företagsklimat och att Göteborg ska vara Sveriges populäraste universitetsstad. Då tar sig åter GP friheten att bedöma att endast ett index ska gälla även om parametern populäraste kan innehålla långt mer än  detta index visar på, t.ex var studenterna trivs bäst. Gör som Peter Lenken, googla universitetsranking och du kan själv läsa tabellen överst på sidan. 


Sammanfattningsvis så blir betyget på min svekbarometer till GP en etta. De sviker inte bara sina läsare genom förenklad politisering på nyhetsplats, de sviker sitt förtroende som oberoende och opartisk granskare av makten genom att ta enkla poänger på vallöften som fortfarande har tre år kvar att uppfyllas.


Andra som gör det enkelt för sig är moderaterna som låtit Fredrik Reinfeldt klubba igenom ett partiprogram som innehåller ren historieförfalskning. Hela deras idéprogram verkar ha tagits fram av en reklambyrå med uppdraget att förhärliga moderaterna så mycket som möjligt med minst möjliga hänsyn till världen utanför.


bloggat idag: Peter Andersson, Roger Jönsson, Magnihasa, Sebastian Stenholm, Anders Nilsson
GT, AB, GP


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

5 kommentarer:

 1. Jag har bott i Göteborg i 27 år. Under alla dessa år har det varit bostadsbrist. Under alla dessa år har man utlovat fler bostäder. Under de senaste 11 åren, ( sedan jag blev förälder) har förskolans brist på platser och personal, varit ständigt på tapeten. Tyvärr sker inga förbättringar - bara nya vallöften som sällan uppfylls.

  Det är min bild av verkligheten i Göteborg. Skribenten ovan verkar mest vara en av $ocialdemokraterna betald åsiktsmaskin ...

  SvaraRadera
 2. Socialdemokrat, ja. Åsikter, ja. Betald, nej.
  Att S inte på många år har lyckats lösa stora problem är även jag kritisk mot. I inlägget idag är jag dock främst kritisk till GP:s bristande ambition att beskriva hur utvecklingen ser ut. Peter Lenken har suttit vid sitt skrivbord och jämfört dokument med statistik och han verkar knappast ha låtit någon företrädare för (s) få bemöta kritiken. Att man oblygt blandar löften och ambitioner är en annan ohederlig metod i artikeln.

  SvaraRadera
 3. Är inte GP verksam i VÄSTRA Sverige?

  "Att S inte på många år har lyckats lösa stora problem är även jag kritisk mot."
  Då får väl andra försöka?
  Hur mycket tålamod skall man ha?
  Jag säger som "Anonym" att verkligheten
  denne upplevt är fakta.

  Ps. Att den politiska familjen Johansson
  ens kan få verka är kanske en förklaring?
  Far och dotter. Hur är det möjligt? Ds.

  SvaraRadera
 4. Jo GP är verksamt i västra Sverige, jag vill beskriva den på samma sätt som de beskriver vallöftena. Tittar man bara på statistik för tidningar i östra Sverige har GP ingen relevans. Det är på det sättet GP har tagit sig an (s) vallöften i Göteborg.
  När det gäller familjer i politiken så sitter Hampus Magnusson, regionrådet och förre kommunstyrelseordföranden Johnny Magnussons son nu som kommunalråd för (m). Äpplet trillar inte så långt från trädet heter det ju.

  SvaraRadera
 5. GP är en usel dagstidning, har slutat min prenumeration pga denna olidliga politisering på nyhetssidor. Ledarredaktionen är ett skämt! GP har inte en enda riktig journalist - de kanske kostar för mycket!? Jo en - Britt Marie Mattsson. Hoppas att fler slutar betala för denna skittidning, så de dör sotdöden.

  SvaraRadera