22 oktober 2011

De små och många som stödjer idéerna

Mitt partis starkaste tillgång är inte partiledning, riksdagsgrupp eller partistyrelse.  Vår största tillgång är naturligtvis idéerna.  Dessa idéer är så starka att jag sitter på en fullpackad buss med socialdemokrater på väg mot Viskadalens folkhögskola.  Vi far genom en höstruggig Sjuhäradsbyggd för att åka och prata om våra idéer och vårt parti i dagarna två. Frivilligt, utan ersättning. 

 Den kraft och vilja att utveckla vårt parti och vår politik som finns bland “vanliga” medlemmar är efter de grundläggande idéerna vår största styrka. Vi ser det till exempel i det försök med en virtuell s-förening som Norrtälje arbetarekommun godkände och som startar upp inom kort.  Jag tror att partiledningen på ett rent intellektuellt plan är medveten om detta  Dessutom är det så att i de mångas samarbete föds lösningar och förslag som bör tas om hand av centrala företrädare. Vi på gräsrotsnivå måste bli bättre på att ställa krav på de vi valt att företräda oss att göra just det. 

 Det handlar alltså både om ett gräsrotsarbete som går ut på att skapa politik och en partiledning som skapar system och processer för att fånga upp detta. Johan Westerholm skriver om att det återigen bara är “hästsossar” (sossar som röstar på partiet om det så leds av en häst) kvar nu, ett år har passerat sedan Sahlin, opinionen är efter senaste veckornas mediestorm och, naturligtvis, Juholts misstag tillbaks på den nivå vi var då.  Peter Högberg ger då dagens bästa tips, ett tips, som han faktiskt delar med Anna Johansson, även om hon uttrycker det med andra ord.  “Bajen supportar älskar vårt bajen och överger inte det. Men vi ställer krav på ledningen att ta tag laget när det inte funkar. Vi skyller inte på AIK eller Djurgården (Även om vi gärna pratar skit om den, befogat) så ställer vi krav på ledare och stjärnor att prestera.”

 För vi är de tusenden som bygger partiet men jag säger som Juholt att det är dags att gå ner från läktaren och börja spela själva, på hundratals planer riket runt. Vi ska för all del inte låta riksdagsgruppen spela för tomma läktare men framförallt ska vi se till att de spelar med rätt bollar. 
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar