20 september 2011

En klok regering, men är den bra för Sverige?

Ni har väl knappast missat att regeringen presenterat världshistoriens mest läckta budget idag.
Det är "Tid för ansvar".
Vad som kan betecknas som ansvarsfullt är ju däremot något värt att tvista om. Det förslag som minst visar ansvarsfullhet och mest ideologisk glöd är sänkningen av restaurangmomsen.
Ett förslag som de som äger restauranger tjänar på, förhoppningen är att de ska visa "ansvar" och sänka priserna för att öka efterfrågan. Om momssänkningen slår igenom fullt ut innebär det en prissänkning på ca 6 kr för en Whopper meal eller en dagens. dvs ca 120-130 kr i månaden för en som äter ute varje arbetsdag. Kommer någon att dumpa sin matlåda för denna massiva prisminskning? Tillåt mig tveka.

Om inte efterfrågan ökar kommer heller inte behovet av personal att öka och därmed hamnar pengarna i restaurangägarens ficka. Precis som de gjorde när regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för alla under 26. McDonalds och liknande företag jublar och ökar sina marginaler, varken personal eller kunder får någon märkbar glädje av detta.

Problemet liknar det med jobbskatteavdraget. Det som ska ge jobb med jobbskatteavdraget är minskat krav  på löneökningar men det ska till ett rejält företag där det ensamt ger utrymme för anställningar oavsett produktionstrycket och eftersom vi dessutom har dugliga fackföreningar som bryr sig mer om löneökningar än skattesänkningar, bl.a. med tanke på framtida pensioner, så fungerar detta instrument mycket dåligt.

Men förutom den vansinniga satsningen på sänkt restaurangmoms är budgetens övriga tio miljarder väl avvägda satsningar. Att förståelsen för att det bästa sättet att jämna ut höga berg och djupa dalar är ekonomisk jämlikhet är låg får man acceptera. Därför är tillfälliga konjunkturåtgärder bättre än inget även om en generell välfärd och generösa socialförsäkringar vore det allra bästa. 

Det man framförallt slås av är hur budskapsramen är ogenomtränglig. Regeringen är ansvarsfull med statens finanser. Om det är detsamma som att vara ansvarsfull gentemot statens invånare är ur kommunikativ synvinkel ointressant. Det är omöjligt att angripa ansvar som positivt begrepp. Att ta ansvar när man är i styrande befattning är önskvärt, kanske till och med självklart men när man basunerar ut ansvarsfullheten så implicerar man också ansvarslöshet hos alla som invänder. 
Det går att  göra repor i ansvarsrustningen men för att tränga igenom den så krävs att regeringen blottar sig. Det gör den inte.
När nu svenskarna vant sig vid att en miljon befinner sig utanför den reguljära arbetsmarknaden och Fas 3 har blivit Sveriges näst största arbetsgivare så är budskapet satt och befolkningen tämjd med jobbskatteavdrag och fastighetsavgift. 
Så att regeringen är klok finns inget tvivel om. Om den är bra för Sveriges folk är en helt annan femma.

Dagens Arena,  LO-tidningen, SVT debattExpr 12Ab 12GPHela GotlandÖstranSvDGP 1234,5DI 12BarometernSVTDN 123, SR, SR, SR


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar