8 september 2011

Den borgerliga ideologin allt tydligare, det hårda samhället likaså

Den bild av ett samhälle för alla som framförallt moderaterna så skickligt målar upp i sin retorik håller nu på att flagna. Vi ser istället den nakna ideologin skymta fram mer och mer.
Det är små glimtar av ett samhälle där själv är bäste dräng och där viljan att arbeta är det som avgör om du får ett jobb eller ej. Där politikens roll är begränsad till att upprätthålla livhanken på så många som möjligt och stansa ut produktionsenheter till arbetsgivarna.

Det är en bild av människan som den egoistiska, protektionistiska och tävlingsinriktade superindividen som klarar allt, bara man bestämmer sig för det. Jag hittar det här hos Peter Andersson som hittat det på Johan Sjölanders twitter.

Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.”
Ur en ledarkrönika i Hyresgästernas tiding Hem & Hyra.


Ställ det citatet mot Faktumredaktören Aaron Israelssons debattartikel tidigare i veckan. (Faktum säljs av hemlösa i Göteborg.)

Det är faktiskt fullt möjligt att Mats Odell lever i en verklighet där alla föräldrar kan köpa lägenheter till sina barn. Det är kanske därför hans och den borgerliga regeringens politik är mest gynnande  till de tre rikaste tiondelarna av befolkningen, de tror helt enkelt att alla är välutbildade, rika, friska och att alla som vill har jobb.

Det erkänns mer eller mindre öppet nu att det tillbakadragna femte jobbskatteavdraget hade mindre med den ekonomiska oron att göra än risken för en regeringskris om man gick fram med förslaget. Att man försöker säga att det är Socialdemokraternas "fel" att regeringen inte är i majoritet den här mandatperioden får vi nog leva med.

När jag ser hur socialstyrelsen slår larm om att fler kommer från arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring till socialbidrag. När människor förväntas leva på 6-7000 kr/ månad i fas 3, när 80 procent av de arbetslösa inte får 80 procent av sin tidigare lön i a-kassa.

Nu var inte allt så otroligt bra förut heller men att medvetet arbeta för att öka klyftorna i samhället, det har ingen socialdemokratisk regering gjort, att låta bli att använda investeringsutrymme för att skapa jobb, det har ingen soicaldemokratisk regering gjort. Att acceptera en arbetslöshet på runt 7%, att säga att det är viktigare med statsfinanserna än att människor får jobb. Det har aldrig en socialdemokratisk regering gjort.

Jag tror att ju längre tid den enda idéns politik får flagna kommer människor att se den tomma bilden bakom. Det är inget samhälle de vill ha. Nu höjs nivån för frikort i sjukvården. Vilka drabbas av detta? De som tjänar bra?

Nu är det upp till alternativen att visa sina bilder. Jag tror inte på bilden av en leende landsbygd och välmående industriarbetare heller. Jag vill se en bild av ett modernt land där vi använder teknologi för att skapa förutsättningar för att vara närmare varandra istället för att distansera oss. Där vi jobbar lugnare och engagerar oss mer i varandra och andra. Det är en bild jag tror att de flesta kan skriva under på.

Bloggat med djurtema: Peter Högberg om trygghetstorsk, Peter Johansson om Lex Oink, Göran Johansson om Grisfest

fler blogginlägg på  NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar