4 augusti 2011

Vad betyder invandringskritisk?

Inte sällan så fångas ett ord upp av medierna och dess betydelse normaliseras.
Jag har nämnt det här ordet förut.
"Invandringskritisk" 
En annan som tänkt till kring det neutraliserade begreppet är Lawen Mohtadi som i sin krönika i GP, har starka åsikter kring detta.
Hon skriver:
De ramar vi nu befinner oss inom låter oss inte tala om den sverigedemokratiska världsåskådningen som rasistisk. Nej vi måste låtsas, vi icke-rasister måste underkasta oss en idiotins tyranni där idéer om ett rent svenskt folk, en enhetlig svensk kultur och invandrar- och muslimförakt helt plötsligt anses oförargliga. När så många röstar fram partier som SD, Dansk folkeparti och Fremskrittspartiet är deras politik inte längre rasistisk. Jag har aldrig förstått det argumentet, att rasistiska ideologier blir ofarliga bara för att de omfattas av fler.
Jag kan bara hålla med och i eftertankens kranka blekhet efter terroristattacken i Norge har vår skyldighet att hålla vakt mot dessa krafter som steg för steg försöker normalisera ett språkbruk som för några år sedan varit omöjligt.

Vi har sett det här fenomenet inom politiken förut. Då har det gällt ekonomi. En målmedveten strategi från högerns samarbetspartners har möjliggjort en nyliberal politik i en i för allmänheten neutral språkdräkt.

Den här gången finns det kanske starkare krafter för att stå emot nyspråket men när man ser senaste numret av Axess så undrar man ju. Därför är det upp till oss inom vänstern att när vi nu ser nya försök att manipulera språket för att möjliggöra en tuffare politik att stå emot och nämna saker vid deras rätta namn.


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

12 kommentarer:

 1. Nja, vill nog påstå att man kan vara "invandringskritisk" utan att vara rasist. T.ex. kan man anse att det är fel med fler invandrare (både arbetskrafts- och flyktinginvandrare) rent samhällsekonomiskt pga den höga arbetslösheten. Istället borde man prioritera att få den aktuella arbetskraftsreserven i arbete. Samtidigt så finns det S-bloggare som är kritiska till arbetskraftsinvandring och med ditt resonemang därmed är att betrakta som rasister.

  SvaraRadera
 2. Vad betyder Rasistisk?
  Vad betyder främlingsfientlig?
  Vilken rasistisk ideologi företräder SD?
  Kan du utveckla det?
  Vad betyder allas lika värde? Det verkar bara finnas ett enda tillfälle då "allas lika värde"
  existerar och det är i partiledardebatter. Ge mig ett enda exempel på då "allas lika värde" praktiseras.

  SvaraRadera
 3. Anonym 1. Jag känner till S-bloggare som är kritiska mot arbetskraftsinvandring som inte följer reglerna på den svenska arbetsmarknaden. Skillnad. Du kan ha rätt i ditt första påstående även om du har fel i sak, samhällsekonomiskt vinner vi på invandringen, även om det finns stora problem med initial arbetslöshet.

  Anonym 2.
  Rasistisk är när man värderar något högre än något annat pga genpool, t.ex. "svensk". Främlingsfientlig är när man ser något annorlunda som ett hot. Båda dessa led företräder SD.
  Allas lika värde är att man oavsett alla yttre förutsättningar har samma möjligheter i livet.
  Ett exempel är våra val, där räknas alla röster lika oavsett vem som röstar.

  SvaraRadera
 4. Staffan, skolkade du från skolan det året när ni fick lära er räkna med plus, minus och procent?

  Är bekant med en flyktingfamilj(ej muslimer).
  De var 44 resp. 37 år när de kom till Sverige och hade 2 pojkar, 7 och 5 år gamla. Efter 2 år fick de en dotter.
  Efter 4,5 år var papperna klara. De blev alltså Svenska medborgare och mannen började arbeta.
  Kvinnan i familjen har aldrig arbetat.

  Vi har nu tillsammans sammanställt alla bidrag de erhållit, samt kostnaderna(enl. alla statuter) för barnens skolgång. Räknat med ett skattetryck 49% på mannens och en av sönernas inkomster.
  Den yngre sonen har varit mer eller mindre arbetslös. Dottern ska börja högskolan i höst.

  Efter drygt 20 år är denna familj skyldig skattebetalarna 2 726 000 kr.

  Kan du nu fortsättningsvis, med ditt sätt att räkna, tala om för mej när denna familj blir nettobetalare skattemässigt. För det är väl det du kallar för ekonomisk vinst?

  Skrivet av en Socialdemokratisk väljare.

  SvaraRadera
 5. Hörru Anonym, hur skiljer sig din invandrade familj från min där barnen också går i förskola och skola och alla barnbidrag, fri vård, tandvård och annat vi får?

  Har du räknat med att de betalar moms på allt de köper?
  Har ni räknat med att barnen ska jobba i ca 40 år var? Har ni räknat med deras barn?

  Den invandrade mannen och kvinnan har ju dessutom ingen skolgång eller tandvård etc. som kostat pengar för Sverige i deras barndom som du själv eller jag har.

  Det finns säkert invandrare som det tar lång tid för att "betala tillbaka" det som de initialt får i bidrag, och det är klart att det är en av de mest prioriterade uppgifterna att få ut flyktingar i arbete så fort som möjligt. Mest för deras egen skull.

  Dessutom:
  Hade alla invandrare i Sverige strejkat en dag hade samhället stannat.
  Du räknar på ett enkelt sätt att värdet av människor i ett land är skattepengar in. Det gör inte jag.

  SvaraRadera
 6. Hörru Staffan. Skillnaden är väl uppenbar. DU och ev. din fru, betalar via skattsedeln och via övriga skatter, för egna barn. Å räcker inte din skatt till så hjälper andra dej.
  Precis som dina föräldrar gjort för dej och ev. syskon.

  Vet inte om du uppmärksammade det, men nu går "gubben" i pension. En hopsparad pension som redan dragits från totalsumman. Om 7 år är det "gummans" tur och hon har inte något hopsparat.

  Vet inte om barnens skatter räcker att täcka upp föräldrarnas pensioner. Beror ju på hur länge "gamlingarna" lever.

  Det var DU själv som skrev "samhällsekonomiskt vinner vi på invandringen". DU skrev medvetet INVANDRINGEN, medan sakfrågan handlar om flyktingar och anhöriginvandringen. Det är att blanda ihop kuddar med morötter.

  Det är ni bloggare och krönikörer m.fl. som börjat använda ord som invandrarkritisk, främlingsfientligt, rasism m.m. och därmed blandat bort er själva.

  Fortfarande Socialdemokratisk väljare.

  SvaraRadera
 7. Jag är ingen expert på ekonomi men jag tycker att just ekonomi är ett av de skäl vi har att ha en mycket generös flyktingpolitik. Det finns inget skäl att tro att vårt land skulle vara rikare utan de personer som under lång tid nu har kommit till Sverige som flyktingar. Från Sydamerika, från Asien och Afrika.

  Du är ju socialdemokrat och då borde du hålla med om att det är en bra princip att vi tillsammans betalar för sådant som bara några få tar del av. Ett sådant exempel är all sjukvård. Vissa patienter kostar enorma summor, andra kostar i princip ingenting under ett långt liv.

  Detta gäller ju även flyktingar. Vissa klarar sig utmärkt från i princip dag 1. Jag känner många som kommit som flyktingar t.ex. från Östeuropa och Iran som lever riktiga "Svensson"-liv. Jag känner också förtidspensionerade ursvenskar med missbruksproblem som inte betalat många kronor i inkomstskatt.

  Min vilja som socialdemokrat är att vi tillsammans ska hjälpa alla människor i vårt land till så lika möjligheter som det är möjligt. Gör vi det så kommer inte heller flyktingproblematiken bli lika svår. Är vi trygga i samhället har vi råd att vara generösa mot de som har givit upp allt för att fly sitt land och sitt hem. Jag är säker på att det kommer att löna sig.

  Magnus Betnér har gjort ett väldigt ambitiöst försök att räkna på invandringen.
  http://www.magnusbetner.com/2010/06/sverigedemokraterna-del-5/
  läs det gärna

  SvaraRadera
 8. Tja, vi lär nog inte komma mycket längre i vårt ordbyte. Magnus Betnér gör som du, nämligen blandar in den DEL av invandringen som vi haft sedan jag blev politiskt medveten. Alltså tidigt 60-tal.

  Har för övrigt inget emot att solidariskt hjälpa varken flyktingar eller svenskar som behöver stöd.
  Bara för att jag röstar Socialdemokratiskt, behöver jag väl inte gilla att man försöker "blanda bort korten".

  SvaraRadera
 9. Nu var ju inte ens arbetskraftsinvandringen under 60-talet lönsam pga de extremt höga andelar förtidspensioneringar som dessa grupper sedermera fick ...

  SvaraRadera
 10. Jonny: Det var en första för mig, har ingen aning om du har rätt men tror du att svenska arbetare i motsvarande miljö inte hade blivit förtidspensionerade, eller har förtidspensioneringen en annan orsak än invandring? Hade dessa invandrare inte kommit till Sverige hade vårt välstånd varit detsamma eller hade industrin tvingats flytta ut redan under sjuttiotalet?
  Det är svårt att väga allt hit och dit när man ser till en stor bild.

  SvaraRadera
 11. De som tjänade på det var givetvis de företag som utsatte arbetarna för den extremt dåliga arbetsmiljön. Istället för att de företagen tvingades göra en bra arbetsmiljö elkler lägga ner/flytta utomlands så tvingas samhället nu stå för kostnaderna. De som betalar det dyraste priset är ju de som invandrade.

  SvaraRadera
 12. "De flesta av oss begriper att den stora invandringen, som ingen vill ta ansvar för, och den häpnadsväckande tolerans mot människosmugglare är de mäktigas metod att skaffa billig arbetskraft och splittra underklassen. Men det kan vi inte säga eftersom våra tidningar är nedlagda och träffpunkter som Folkets Hus likaså. Och det finns en tyst journalistisk överenskommelse att inte lyfta fram sånt som ställer invandrare i ofördelaktig dager, säger Sven.

  Det som borde ha väckt misstankar var att överheten plötsligt började visa medmänsklighet. Makthavare som utan att blinka kastar ut hundratusentals människor i arbetslöshet och låter senildementa gamlingar ligga nedkissade och ensamma för att spara personal - när sådana pampar och makthavare plötsligt börjar gå omkring med märket Rör inte min kompis och påstår sig lida med förtryckta kurder och krigsdrabbade bosnier, då är det något skumt på gång" - Sven Wernström, KPML(r)

  SvaraRadera