19 augusti 2011

Storbritannien har politiska fångar!

Jag plockade via Dagens Arena upp nyheten om att två personer som startat Facebookgrupper för att organisera upplopp (själva upploppen blev inte av) har fått 4 år var i Fängelse.
Det är enligt mig totalt vansinne.

Fyra års fängelse är ett straff man i Sverige kan få för t.ex. grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Liksom anstiftan till grov terrorism.

Att man i Storbritannien nu så oerhört hårt straffar de vars inblandning i upploppen man kan bevisa är inget annat än politik. Det finns ingen rimlighet mellan brottet och straffet, att starta en tveksam Facebookgrupp kan möjligen ses som anstiftan eller planering av brott. 

Vad man nu gör är att man försöker straffa medborgare så hårt att nya upplopp inte ska uppstå. Vad man  inte förstår är att man i samma sekund sprutar ny tändvätska på den falnade glöden.

I Syrien och i Nordafrika har inte ens döden skrämt människor. Att tro att man kan bekämpa hopplöshet med strängare straff är befängt.
Det finns inget snabbt sätt att fylla de sociala avgrunder som finns i Storbritannien men istället för att bygga broar över dem så bränner man de möjligheter som fanns.


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

4 kommentarer:

 1. Våldsamt upplopp kan enligt svensk lag ge 10
  års fängelse. Detta är anstiftan, så det bör
  ligga något lägre. Förvånad?

  SvaraRadera
 2. Ja, med tanke på att själva upploppen i de nämnda fallen uteblivit så är jag förvånad.

  SvaraRadera
 3. De är dömda för anstiftan, att det sedan rann ut i sanden är väl tur, hade det varit bättre om det genererat människors död , skadegörelse etc ?

  SvaraRadera
 4. Samma sak hände ju i Sverige 2001. Flera svenskar som inför EU toppmötet i Göteborg talat på olika möten om ickevåld (alltså hur man demonstrerar fredligt) dömdes till 2-4 års fängelse för "uppvigling".

  Och folk som satt i vad myndigheterna kallade "ledningscentralen" (i själva verket en grupp personer som försökte samla fakta om vad som hände på stan) dömdes också till långa fängelsestraff.

  Jag var själv nere på stan och cyklade runt för att se vad som hände. I flera dagar så var det polisen som anföll och misshandlade fredliga demonstranter som ofta satt ner och sjöng! De så kallade "kravallerna" fanns i princip aldrig, utom den sista dagen på Avenyn när några demonstranter till sist tog till våld för att försvara sig mot poliserna som höll på att misshandla en grupp. Vid flera tillfällen slog polisen sina egna hundar med batongerna för att hetsa hundarna, och lät sedan hundarna gå runt bland sittande eller stillastående människor och bita sönder dem.

  Men media visade inte polisens massiva övergrepp, istället visades vinklade och klippta bilder på de få personer som gjorde motstånd. Så ni som inte var där fick en mycket skev bild av vad som egentligen hände.

  Många fredliga demonstranter greps också och sattes i tillfälligt byggda förvar upp till 48 timmar utan tillgång till mat, utan sängar, och utan att få kontakta sina anhöriga. Inte heller det rapporterades i vanliga media.

  Dessutom pratade media om "olagliga demonstrationer". Men något sådant finns inte i Sverige, för enligt lagen har vi demonstrationsfrihet. Egentligen behöver man inte ens ansöka om demonstrationstillstånd i förväg.

  Men sedan 2001 här i Sverige riskerar man alltså att bli misshandlad av polisen och få upp till 4 års fängelse om man demonstrerar mot EU. Även om man ansökt och fått demonstrationstillstånd i förväg och genomför demonstrationen helt fredligt.

  SvaraRadera