20 augusti 2011

Hur dåligt mår Alliansen?

Det förestående partiledarvalet i centerpartiet kanske kommer avgöra mer än vi tidigare har trott.
Det kan t.o.m. vara så att hela alliansregeringens framtid hänger på utgången av det valet, inte bara Centerns riksdagsframtid. Anledningen att jag dristar mig att tro det har i huvudsak två skäl.

För det första Anna-Karin Hatts uppenbara vilja att profilera centern som ett socialliberalt mittenparti. För det andra Annie Lööfs uppenbara vilja att profilera partiet ännu längre till höger än Maud Olofsson.

Jag tror alltså att de borgerliga ledarskribenternas förtjusning för Annie Lööf har mer med att skydda moderaternas politik att göra än att hjälpa centern till en stark position.

När nu socialdemokraterna, via Carin Jämtin, sträcker ut samarbetshanden, ligger det mycket närmare till hands att se ett centerparti under Hatt att ta den än ett under Lööf. Olofssons inställning känner vi ju väl sen tidigare.

Dessutom riskerar kristdemokraterna att förlora hursomhelst, antingen på att Lööf lägger sig väldigt nära eller genom att konflikten med Hatt blir svårhanterlig inom regeringen.

Ett uppenbart problem för ett framtida samarbete över blockgränserna är ju dessutom den utpräglade rivaliteten mellan miljöpartiet och centerpartiet.

Nåja, i utgångsläget får vi väl utgå från att Alliansen lyckas hålla ihop samarbetet även över denna budget men om moderaterna inte ser upp så kommer de att svälja en lite för stor del av kakan och därmed sätta sista spiken i Alliansen.

Bloggar:Tokmoderaten, Röda Berget, Sebastian Stenholm, Tord Oscarsson, Högberg, Alliansfritt, Kulturbloggen, Håkan WL

Media: Expressen, SvD, DN, DN,GP,AB

fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar