9 augusti 2011

Göteborgs-Postens dominans förskräcker.

Gustaf Adolfs torg, Göteborg
Den som tror att Göteborgs politiska heder är räddad i och med alla åtgärder mot korruption tror fel. Vi kommer att få se en lång rad exempel på hur kommunala tjänstemän och politiker på något sätt gjort fel. Skillnaden mellan före mutskandaler och efter är att det krävs betydligt mindre fel för att hamna i den alltför dominerande dagstidningen. GP. På GP funkar nämligen nyhetsvärderingen numera så att det man skriver om i tidningen är så viktigt att man måste följa upp det, kanske t.o.m. med en ledare som i det här fallet som handlar om att kommunens policy för VD-avtal inte följs.
Ett urval: 1, 2, 3, 4

Som det står i nr 4, alla partier är emot att VD-avtalen inte följs. Att man ska bli förbannad är uppenbart meningen, frågan är nog på vem. Vem har ansvar för att tjänstemän inte följer politiska beslut? Vem har ansvar för att praxis går före policy?

Idag anses tydligen ingen av de artiklar som behandlar ämnet i pappersform vara värda sin plats på nätet.
Hela tidningen domineras istället av att Drottning Silvia har utrett sin fars affärer och... Surprise!!! Hon har inte hittat något skumt. Maken till hovnarr har nog GP aldrig spelat förut, vad gör man inte för en exklusiv intervju med drottningen?

Som s-politiker i Göteborg är det än så länge bara att finna sig i att bli likställd med korruption och egenintresse, att bli hopklumpad med arv från svunna tider när faktum är att över 90% av alla politiker, från alla partier, är det på sin fritid, utan ekonomisk vinning. 

Den bild som skapas av politiker som inget gör och inget ser är tyvärr inte helt utan sanning eftersom det mesta av den information som når oss filtreras i handlingar och komprimeras i dragningar från cheferna. Jag tycker att uppföljning är en viktig del av vårt uppdrag men jag är envetet beslutsam om att ansvaret för att regler följs ligger på förvaltningsnivå.

Vårt jobb som politiker är översiktligt, långsiktigt och envetet. Vi bestämmer reglerna och de flesta regler och policys som finns i kommunen är både heltäckande och rimliga men vi måste också vara beredda att reagera när de tjänstemän som är tillsatta att genomföra den beslutade politiken inte levererar eller när de gör fel. Det är här som GP kan göra nytta genom sitt idoga grävande i kommunens arkiv. Saker som inte faller under revisorernas kontroll men som ändå är tveksamma kan komma upp i dagens ljus.
Självklart är det vi politiker som har det yttersta ansvaret men frågan är vilken detaljkunskap vi kan förväntas ha. Vad är rimligt att jag som politiker ska veta om förvaltningen? Är det självklart jag som gjort fel när en tjänsteman inte följer reglerna? De frågorna får ni aldrig se i GP.

Parkstugan om när himlen faller ner, Elin Molin om Gentlemän - nejtack, Johan Westerholm om Jan Björklunds bluff, Anders Nilsson om Nej jag älskar inte mitt land. Jag är inte patriot, Anne Skaner om att det är lite svajigt Anders Borg.


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

1 kommentar:

  1. Jag har hört att under hösten kommer resultatet av en annan utredning initierad en annan tjej som också har utrett sin fars affärer. Enligt utredningen är fadern helt oskyldig. Inga stripklubbsbesök har hittats i arkiven. Ej heller kvitton på beställning av kaffeflickor..
    Att fadern överhuvudtaget drack kaffe kom som en total överraskning för både tjejen och hennes syskon. Fadern har aldrig berättat och barnen har inte heller frågat. De täta besöken i Sao Paolos kaffeplantage troddes bero på helt andra orsaker än det goda kaffet på orten.

    SvaraRadera