21 augusti 2011

De många dimensionernas politik saknas

Igår talade Fredrik Reinfeldt, idag är det Håkan Juholts tur. Frågan är om det spelar någon större roll.
- Vad de säger, hur "ansvarsfulla" de är. Gör det överhuvudtaget någon skillnad?
Sveriges finanser är goda, det ska de fortsätta att vara. Fine. Alla ska med. Fine.

Vad är det då som faktiskt spelar roll?
Jag tror att det är den typ av brett samhällsengagemang som Ingvar Persson beskriver i sin ledarkrönika om Arvika idag.

En kort sociologisk studie visar att det är i samhällen där människor känner sig behövda, där det finns ett samhälleligt engagemang i varandra som positiv förändring sker.
Det här gäller alla typer av sammanslutningar från klassrummet till nationen.

Samhället som nu växer fram i Sverige motverkar denna sammanhållning, de individuella lösningarnas samhälle är ett som kopplar loss oss från varandra.

Inom idrotten ser vi det bl.a. på svårigheten att rekrytera ledare. Föräldrar som lämnar barnen på parkeringen och hämtar dem på samma ställe en och en halv timma senare. Idrottsträningen är en produkt man köper. Barnen missar den sociala dimensionen och föräldrarna saknas i den ansvarstagande föreningsgemenskapen.

Istället för att be grannen att vattna blommorna på semestern finns det snart ett serviceföretag man kan anlita.

Våra barn kan se fram emot liv i oberoende och ansvarslöshet för sin omgivning men också med större otrygghet och större utsatthet.

För mig är det en oerhört beklaglig utveckling, frågan är om det ultramoderna istället för mer oberoende istället skulle vara mer gemensamt ansvar.

Det är därför jag söker en politik med fler dimensioner än färdiga lösningar, en lyssnandets politik där de lokala idéerna får större utymme. En politik bortom kvalitetssäkring och internfakturering, där politiker är = lyssnare och medborgare är = samtalspart.

Det som är sorgligt är att varken borgare eller socialdemokrater tillräckligt tillmäter medborgarna något värde. Det är enbart statskassan som räknas.

Bloggar idag: Sebastian Stenholm, Helena Ericson, Roger Jönsson

GP
- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar