31 augusti 2011

Budgeten: Hur långt svänger pendeln?

En dag av börsuppgång, bra ordersiffror och kanske lite framtidstro, trots all osäkerhet.
Vi vet att det är ett kämpigt läge i Europa, vi vet också att det finns stabilitet i statens finanser.
Framförallt vet vi att arbetslösheten biter sig fast, inte minst långtidsarbetslösheten är väldigt hög.
Konjunkturinstitutet har förvisso skrivit ner prognoserna för 2011 och 2012 men de visar fortfarande på ett stabilt överskott och ofinansierat reformutrymme på rejäla 65 miljarder 2012-15.
Anledningen :
KI:s ekonomer förklarar inbromsningen med att "oroliga hushåll och företag skjuter upp konsumtions- och investeringsbeslut".
Det är alltså oron som sänker prognosen, inte verkliga händelser.
Anders Borg vill inte minska oron utan säger istället:
vår utgångspunkt är inte att det är likvärdigt att ha överskott och underskott, det är farligare för samhällsekonomin och de offentliga finanserna att ha underskott.
Förutom att alla ekonomer inte skulle hålla med så har Anders Borg därmed tagit ut en säkerhetsmarginal på KI:s prognos på ca 20 miljarder. 20 miljarder är ungefär 40000 offentligt anställda. Eller en femtedel av en höghastighetsbana mellan Göteborg, Malmö och Stockholm. Det finns alltså stora investeringar/ kvalitetsförbättringar som Borg väljer att avstå. En elak bedömare kan tro att det beror på att man inte vill erkänna att det femte jobbskatteavdraget drogs tillbaks för att det skulle ha blivit nedröstat i riksdagen, kanske inte ens alla regeringspartier hade köpt det. En snäll bedömare köper hans resonemang om worst case scenario.

Om nu de senaste tecknen i den svenska och amerikanska ekonomin visar att det antagligen inte kommer bli ett worst case scenario, bankerna är bättre rustade, industrin rullar fortfarande på osv. kommer Anders Borg då erkänna att pendeln inte svängde så långt den här gången och släppa pengarna för att användas till mer angelägna reformer än restaurangmomssänkningen?

En liten siffra ur högen är att arbetslöshet är orsaken till fyra av tio socialbidragstagare, kanske kunde Borg satsa lite ur sparkapitalet på en a-kassa värd namnet?

Bloggat har: Göran Johansson, LO-bloggen, Josefin Brink, Martin Moberg, Löntagarbloggen, Jan Andersson

GP, DN, SR

Detta inlägg dedikeras till Mattias Marmefeldt, tack för inspirationen!

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar