4 augusti 2011

Bistånd: Kapitalflykt skapar dubbel skuld

Jag skrev i morgonens inlägg att vi i västvärlden har en skuld att betala till jordens fattiga länder.
Tyvärr visar det sig att skulden inte består främst av historiska brott, handelshinder, varudumpning och liknande utan det är våra multinationella företag som utarmar länder som t.ex. Tanzania genom att inte betala skatt i landet utan för vinstpengarna till skatteparadis.
En debattartikel i dagens GP, skriven av medarbetare på Forum Syd, gör mig uppmärksam på att den bristande kontrollen och beskattningen av kapital som lämnar Afrika är ett större problem än att biståndet är för litet. 
Debattörerna skriver:
Biståndsorganisationer och forskare har länge uppmärksammat den skada olaglig kapitalflykt orsakar i fattiga länder. Forskaren Raymond Baker vid US Center for International Policy kallar det ”the ugliest chapter in global economic affairs since slavery” (det otäckaste kapitlet i den globala ekonomin sedan slaveriet: redaktörens översättning).
Multinationella företag som undviker att betala skatt står för cirka två tredjedelar av kapitalflykten. ActionAid har uppmärksammat att African PanAfrica Energy fört ut över 100 miljoner i obeskattade vinster från Tanzania till skalbolag i skatteparadis – det motsvarar 175 000 barns skolgång under ett år. Svenska regeringen har investerat 90 miljoner kronor i bolaget genom investeringsfonden Swedfund.
Här hade det varit intressant att se en offensiv opposition som inte lämnar regeringen och UD ifred. Det brukar ju sägas att svenska biståndspengar ska användas till bistånd istället för mutor, hur är det med att svenska biståndspengar används till privata vinster? Ett problem i sammanhanget kan vara Carl Bildts tidigare intressen i Lundin Oil, ett av de multinationella företag som är djupt verksamma i Afrika, är deras intressen motstridiga mot Afrikas ekonomiers, påverkar det Sveriges aktivitet för att reglera kapitalflödet ut ur Afrika?


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

3 kommentarer:

 1. Hej,
  Att du inte vänder på denna ond cirkel och helt sonika flyttar till Tanzania.

  Jag tror det flesta från "väst"länder kan bidra betydligt mer än vad vi tror i fattiga u-länder. Bara en sådan sak att vi vet att det är bättre att elda i en spis och sedan värma något än att värma något över öppen eld skulle hjälpa dem betydligt.

  Så snacka inte bara, ta steget!

  SvaraRadera
 2. Jag känner ingen skuld för de eventuella oförrätter som forna tiders kolonialmakter gjort sig skyldiga till.
  Känner du skuld är det helt upp till dig.
  Med facit i hand så kan man konstatera att de länder i Västeuropa som inte ägnade sig åt att åka jorden runt och leva f*n, har det bättre än de forna kolonialländerna.
  Lars Norling

  SvaraRadera
 3. Anonym 1.
  Kunskap är inte problemet, det är resurser som saknas. Resurser som vi kan bidra med.
  Anonym 2.
  Jag känner ingen personlig skuld, däremot har vi som en del av en kontext, låt oss kalla den nord, en skuld mot de länder som kapitalets globalisering suger ut i form av försämrade villkor.
  Din andra del är väl en sanning med modifikation, Holland, Belgien och Tyskland får väl fortfarande anses vara ganska välmående nationer?

  SvaraRadera