15 augusti 2011

Absolute politics for Kids eller Motståndets politik.

Vi måste prata så att folk förstår är en vanlig mening bland politiker.
Vad man ofta missar är att folk förstår mer än man tror, ungefär lika mycket som politikern själv. 

Jag började tänka på saken när jag såg programmet Sommarkväll i SVT där Håkan Juholt, Mauro Scocco och Petra Mede var gäster hos Rickard Olsson. Mauro Scocco sa ungefär att det är ett välkänt faktum att barn har usel musiksmak. De gillar ofta det vuxna tycker är enfaldigt. 
Min slutsats är att vi idag i mångt och mycket gör Absolute Politics for Kids. Vi gör det enfaldigt, vi pratar med smurfröster.
Vad vi borde göra är att prata så att folk reagerar. Försöka vrida perspektiven. Visa de mer grundläggande frågorna. Ställa ytterligare frågor.
En motståndets politik. 
Gräver man på nätet finns alla lager men om vi (som de flesta) relaterar till politik utifrån nyheterna får vi en förenklad bild. En bild som inte är särskilt engagerande - vem vill prata om skatter hela dagarna?


För att få människor att reagera och agera politiskt måste vi etablera att den enskildes engagemang gör skillnad. Vi måste också etablera att de politiska systemen är komplicerade men att politiker inte är det.


Min idé är en motståndets politik där frågan Varför? är mer central än frågan Hur?
Jag tror att en allmänhet som får fler svar på varför saker ska regleras och behandlas politiskt är mer angelägna om ett korrekt svar på frågan hur. 
För mig är ett varför alltid mer komplicerat att besvara än ett hur, det kräver mer eftertanke - motstånd - och ger mer trovärdighet och säkerhet när man också besvarar Hur? frågan.


En politik eller ett parti som formuleras i slogans och epitet är alltid mindre trovärdigt än ett som formuleras på ideologi och erfarenhet.
 - Vi representerar "Verklighetens folk" är mindre trovärdigt än t.ex.
- Vi vill att människor ska klara att arbeta fram till pensionen, därför vill vi förbättra arbetsvillkoren.
Det ena är lätt att skriva och säga men omöjligt att förklara. Det andra saknar catchphrase men är knutet till ideologi och människors vardag.
Vilket tror du skapar mest förtroende för politik?


FOTNOT: Motståndets politik är en parafras på Motståndets estetik, Peter Weiss monumentalverk.


Peter Högberg, Martin Moberg, Roger Jönsson på ämnet


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. Ulf Börgesson15 augusti 2011 16:37

    Bra artikel. Prova att köra valfri politisk hemsida, ex vis s-info eller svd:s ledarsida, genom smurfalizer.se som ett praktiskt experiment. Om du fortfarande förstår exakt vad som menas, innebär det att skribenterna bara vevar samma positiv. Dessutom ett ganska kul sätt att analysera text...

    SvaraRadera
  2. Tack Ulf, smurfalizer.se var kul :-).

    SvaraRadera