18 juli 2011

Rösta i The Root of all Evil: internfakturering vs kvantifiering

Den amerikanske komikern Lewis Black har en show på Comedy Central med titeln The Root of all Evil, där kan t.ex. Disney ställas mot Scientologi.
Min lite mindre tokroliga vinkel på temat är begrepp inom den svenska politiska världen som jag misstänker håller på att förminska viljan till utveckling till något vi kan se i en kvartalsuppföljning.
Håll till godo:


Roten till allt ont är internfakturering -
Internfakturering är systemet för att få en förvaltningschef att se på sina kollegor som konkurrenter eller kunder. Det är systemet för att få en avdelning att satsa på internutbildning och en annan på brevpapper. Internfakturering är den lata och ouppmärksamma ledningens sätt att kunna mäta hur mycket varje chef kan spara på sin avdelning. Internfakturering är att göra helheter till delar. När en avdelning inom en stor eller liten förvaltning säljer timmar till en annan och stor vikt läggs vid det administrativa och bokföringen av dessa så har internfaktureringen lyckats fullt ut.


Roten till allt ont är kvantifiering:
Vid läsning av Sven-Eric Liedmans "Hets" - som handlar om dagens bild av utbildning gör han det uppenbart för mig att det finns en stor fara i att kvantifiera allt. Det blir naturligtvis mått på någonting. Frågan är vad.
I SDN Askim-Frölunda-Högsbo ska vi ha s.k. SMARTA mål. Det är oerhört viktigt att de är mätbara, för att vara uppföljningsbara. Det är här tanken slår snett. Att något måste vara, i detalj, mätbart för att vara utvärderingsbart är ju bara trams. Det är lata politiker och förvaltningschefer som vant sig vid att slippa tänka och bara läsa siffror som tycker att detta är det bästa sättet att utvärdera verksamhet. Johan Westerholm förklarar varför i ett inlägg idag: 
"Han (Benjamin Silberstein) gör sig därmed skyldig till samma misstag som Alliansen och socialdemokraterna själva. En vilja att beskriva samhället och dess människor i tabellformat. Att varje individ är ett kostnadsställe och varje behov ett kostnadsslag. Samhället ser inte ut på det sättet som bekant. Samhället består av riktiga människor av kött och blod. 

Read more: http://mitt-i-steget.blogspot.com/2011/07/att-vara-socialdemokrat-och-inte.html#ixzz1STRUaggG"
Det är naturligtvis inte möjligt att utvärdera mänsklig verksamhet i enbart mekanik.

Jag har inget färdigt svar på vad som är roten till allt ont; vad tycker du? Rösta här:

webvoter-omröstning
Är roten till allt ont internfakturering eller kvantifiering? Internfakturering Kvantifiering
    Se resultat
I nästa avsnitt Jobbskatteavdrag vs sjukförsäkringen. Läs också: På ämnet: Martin MobergPeter Högberg, Helena Ericson fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

1 kommentar:

  1. Det finns inga smarta mål - möjligen goda mål. Mätbara mål kan väl vara nöjda medborgare (?)
    Interndebiteringar har sedan räknenissarna fick tillträde till den offentliga sektorn gjort mer skada än nytta under flera decennier. Det var räknenissar som införde taylorism på min arbetsplats. Budgeten blev chefens arbetsredskap. När den var fastställd behövde chefen inte tänka, han manade endast på sina underlydande och det var naturligtvis siffror och inte kvalitetsarbete han vill ha.

    SvaraRadera