14 juli 2011

En fråga om människovärde - är lönedumpning den nya svenska modellen?

I sitt tal i Almedalen för snart en vecka sen tog Håkan Juholt upp Hotell och

Restaurangfackets undersökning av 54 arbetsplatser som anmält arbetskraftsinvandring till Migrationsverket.
I 33 fall var felen så omfattande att man kallade till förhandling. Bland dessa ärenden betraktas 26 som lönedumpning. I 22 fall var lönespecifikationer eller anställningsbevis ofullständiga, i 11 fall har felaktig semesterersättning betalats ut, i tre fall felaktigt OB-tillägg och i tre fall felaktigt kostavdrag. I fem fall har arbetstiden inte varit rätt reglerad.

Det är en skam för Sverige att i mer än hundra år kämpa för ett samhälle där alla får det bättre, där invandrad arbetskraft höll hjulen snurrande i den svenska industrin under 60 och 70 talen, till schyssta ekonomiska villkor, till att idag vara ett land där arbetskraft utnyttjas, där lägstalöner ska sänkas och de myndigheter som kontrollerar och utvecklar arbetslivet stängs.

Att svensk media efter Almedalstalet koncentrerar sina ansträngningar på om Juholt sagt exakt rätt ord istället för att gå på arbetsgivarorganisationer och regering om det faktiska sakförhållandet visar bara på den oerhört låga ambition svensk politisk journalistik har.

Mitt intryck från Almedalsveckan är att Socialdemokraterna är redo att återigen vara de breda massornas parti eftersom vi har andra värden framför ögonen än stora skattesänkningar. Skattesänkningar vars enda riktigt tydliga effekt är att skillnaden mellan rik och fattig i Sverige ökar och att de gemensamma resurserna har allt svårare att räcka till. Vi minskar t.o.m. biståndet för att kunna sänka skatten mer. (Mer hos Martin Moberg om detta)

Bloggat: Sebastian Stenholm, Björn Andersson, Peter Högberg

AB, DN

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

1 kommentar:

  1. Något som aldrig tas upp är penningsystemet och hur det kräver att lönerna hålls på existensminimum för flertalet. Skrev om det här:
    http://parasitstopp.wordpress.com/2011/07/14/bankslavarnas-existensminimum/

    SvaraRadera