15 juli 2011

Det femte jobbskatteavdraget - en ideologisk bluff.

Hackordningen i regeringen är väldigt tydlig. Överst Borg sedan Reinfeldt och sen kommer klabbet som aldrig får som de vill om inte Borg vill detsamma.

Att det är på det viset beror på att i Borgs och Reinfeldts värld är skatterna ett politiskt mål och inte ett politiskt medel.

Därför kan ni vara övertygade om att det femte jobbskatteavdraget kommer att vara med i höstbudgeten och diskussionen i borgerlig media kommer att gå ut på att sossarna (personifierade av Juholt), äventyrar statens finanser genom att vilja upprätthålla dess intäkter (och vilja använda dem konstruktivt).

Det som pressar firma Borg och Reinfeldt är att alltfler av deras tidigare trogna allierade nu öppet ifrågasätter jobbskatteavdrag som ett verkningsfullt medel mot arbetslösheten.

Det gäller inte minst de nationalekonomer som tidigare dyrkat marken Anders Borg trampat.

Eftersom moderaternas PR-avdelning inte lyckats ta bort allt fokus från den egna idéfattigdomen och inga nya idéer är i sikte så antar jag att detta kommer betyda en upptrappning av det mediala bombardemanget mot en socialdemokrati vars nystart förvisso går lite knackigt på sina håll men som ändå lyckas leverera ett löfte om fokus på arbetslivets villkor, på sociala investeringar och på välfärdens kvalitet, kort sagt de flesta svenskars vardagsliv.

Mot detta har Borg och Reinfeldt ett ovärdigt svar. Sänk skatten för de som jobbar, oavsett effekt, öka utslagningen och bryt det sociala kontraktet i samhället så fort som möjligt. Det är budskapet, oavsett vad deras munnar säger.

GP Debatt DN, DN Debatt, DN 2, SvD AB

Högbergs tankar, Röda Berget, Sebastians tankar, Mitt i steget,
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar