21 juli 2011

Centerpartiet och Det svarta hålet i Alliansen

Centerpartiets kommande partiledarbyte är på tapeten i dagarna. Vem som än får det tveksamma nöjet att följa Maud Olofsson i spåret, den tveklöst intelligenta och mer mittenorienterade Anna-Karin Hatt eller den driftiga och mer karismatiska Annie Johansson så är deras vägval i dagsläget begränsade.
Vad som avgör centerpartiets framgång är mer en fråga om deras position i den av Olofsson så omhuldade Alliansen. 
Ett fortsatt bändande och böjande inför Borgs stormtrupper på finansen är säkert statsminister och moderatordförande Reinfeldts önskan. En enad Allians i den externa kommunikationen och hunsade statsråd från småpartier som stryker längs väggarna i Rosenbad efter uppsträckning av Schlingmann. 
I verkligheten så finns det stora meningskiljaktligheter inom Alliansen som under Almedalsveckan lyste igenom vid flera tillfällen. Ett exempel är IT-minister Hatt och Skolminister Björklunds olika syn på IT i skolan som kom fram under ett seminarium jag bevistade.
Skulle det vara en make eller brake för en ny centerledare att knäcka alliansen för att rädda partiets riksdagsposition? Undrar om vi kommer att få ett empiriskt svar på den frågan eller om det får stanna vid spekulation och centerpartiet får hoppas på moderata stödröster 2014 och om det i så fall beseglar Kristdemokraternas öde i riksdagen?
Oavsett hur man ser på det så är det uppenbarligen så att förutom på utbildningspolitikens område som Björklund själv får rusta ner med högt tempo och stor träffsäkerhet så är det moderaternas pipa som styr Alliansens dans och de små och sköra riskerar uppenbarligen att bli nedtrampade i deras allt vildare vals.


Läs också Johan Westerholms sommardeckare "Den ofrivillige styckmördaren och kakelugnarna i Gamla stan."Sebastian Stenholm om missmatch mellan borgerlighet och verklighet, Martin Moberg om ett lågtryck, Löntagarbloggen om att IF Metall JO-anmäler Försäkringskassan, Helena Ericson om människovärde och tillväxt, Peter Högberg om att Centerns problem är Moderaternas, Sebastian igen om Hatts inställning till Alliansen

DN LedareAftonbladetSvDDN Debatt (C)

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant, centerpartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar