30 juli 2011

Är god ekonomi den enda definitionen på framgång?

Idag skriver Gustaf Almqvist i SvD på ledarplats - Borg levererar där Juholt har ambitioner.
Detta med anledning av att Sverige fortsatt har god tillväxt i ekonomin.
Självklart är det viktigt att ha god statlig ekonomi och att det går bra för merparten av företagen, det kan behövas en krockkudde snart med tanke på utvecklingen i vår omvärld men att se statens finanser som ett mått på landets framgång måste väl ändå vara överdrivet, det kan ju max vara ett delmått på hur landet och dess medborgare mår.

Vi kunde också se på hur det står till med antalet vräkta barn, hur många som blivit fattiga pga att de blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen, hur många som nekas utbildning och möjlighet att söka jobb i Fas 3.
En annan liten detalj är hur det står till i parlamentet och hur regeringssamarbetet mår, en tredje hur SJ och Banverket mår, ett fjärde mått på hur det går för Sveriges folk kan ju vara det ökande övertidsuttaget och att var tredje tjänsteman måste jobba på sin semester.

Detta är alla saker som Socialdemokraterna har högre ambitioner kring än vår sittande regering, vars enda tydliga ambition verkar vara att lägga undan så mycket pengar som möjligt för skattesänkningar som ökar ojämlikheten i samhället.
Det är bra att det går bra för Sverige. Det är synd att vi inte har en regering som har vett att använda tillväxten till att stärka landet för framtiden.

DI, AB

Bloggat idag: Högberg om Socialdemokratins framtid, Moberg på samma ämne, Nisse Lindblom med en historisk exposé

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

3 kommentarer:

 1. Det går bra för Sverige för att vi har en vettig regering med is i magen och förstånd att inte alltid ta den populistiska vägen. Hade Sahlin fått råda så skulle vi pumpat in pengar i amerikanska GM. Fick Juholt råda skulle vi ge allt till alla och låta våra barn stå med notan på grekiskt vis.

  SvaraRadera
 2. Det måste ju finnas sätt att skydda barn när deras föräldrar visar sig inte ha förmågan och kunskapen att kunna ta väl hand om dem och sig själva. Tänk så många barn som drabbas när det visar sig att föräldrarna inte ens klarar av att försörja sig själva och sina barn. Det är så oerhört tragiskt att barn ska behöva ha den typen av oansvariga föräldrar. Barn förtjänar föräldrar som är ansvarsfulla och som kan vara goda förebilder!

  SvaraRadera
 3. @anonym det där är inte ens ett försök till svar, bara blaj. Juholt vill använda de pengar Anders Borg vill använda till skattesänkningar för att stärka Sveriges gemensamma framtid med satsningar på barn, infrastruktur och arbetsliv. På vilket sätt det är populism får du gärna besvara!

  @Sofia det måste gå oerhört långt innan socialtjänsten kan träda in.
  Jag har en fd kollega inidrottsrörelsen som brukar säga att alla föräldrar vill sina barns bästa. Vi måste som samhälle kunna ge alla barn och föräldrar de bästa möjliga förutsättningar att lyckas och att göra allt i vår makt för att förhindra att barns öden är mer eller mindre knutna till sina föräldrars.

  SvaraRadera