4 juli 2011

#Almedalen: Träff med Jesse Jackson

#Almedalen – Jesse Jackson med ett budskap om global grannsamverkan.

I Visby är alla budskap viktiga, det ena viktigare än de andra. På de riktigt viktiga så måste man vara ute i supergod tid för att få plats, på de halvviktiga går det att dyka upp lite när det passar.
Visby börjar efter en inledande kväll i dimma att ljusna och solen har t.o.m. visat sig.
Uttrycket ”alla” är här är slitet men sant. Har hälsat på riksdagsmän och pr-genier, filmat lite, fikat lite och tjötat lite med Tokmoderaten.
Claes Muschkin, jag, Jesse Jackson, Peter Johansson

Nu sitter jag på en Primesponsrad pressträff och lyssnar på Jesse Jackson. Den amerikanske pastorn och senatorn är i Visby 4 juli för att berätta om den amerikanska demokratins utveckling och vikten av att fortsätta kämpa för demokrati, som han menar hotas via enkla förändringar.
Hans ”Rainbow coalition” vill exportera den amerikanska demokrati formulerad av Martin Luther King. Kampen för demokratins villkor fortsätter. Anledningen till Jacksons Sverigebesök är hans tal på Peace&Love festivalen i Borlänge i helgen där lyssnade 50 000 besökare på honom tala före Bob Dylans konsert.
Jacksons budskap är att vi inte kan behandla människor som kommer från som främlingar utan vi måste behandla dem som grannar som vill berika våra nationer och våra liv, liksom invandrare gjorde i USA för hundra år sen och gör än i dag. Vi ska också hjälpa våra grannar när vi får problem. När vi nu globaliserar ekonomin så måste vi också globalisera mänskliga rättigheter, demokrati och klimatansvar.

Det kommer bli många inlägg av den här typen av resereportage den här veckan. Jag tror att analysen vår vänta en smula, all propaganda måste få landa och vända i mage och hjärna innan jag bestämmer mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar