8 juli 2011

#Almedalen: Socialdemokraterna har sin egen bild i spegeln.

Ikväll gör Håkan Juholt något som han älskar, ställer sig upp på en scen, drar ett skämt eller två och levererar ett ideologiskt och kraftfullt tal.
Min spaning inför dagens tal är att det nu är slut på att bara prata om socialdemokraterna och den riktning partiet nu tar. Att det är socialdemokraterna som befäst sin position i politikens centrum under våren och sommaren gör att vi nu kan börja kritisera regeringen utifrån en egen plattform.

Vi har de honnörsbegrepp mot vilken all socialdemokratisk politikutveckling ska ske.
Social investeringspolitik
Kunskapsbaserad ekonomi
Värdeburen tillväxt.

Situationen i politiken börjar likna början av 90-talet med en borgerlig regering som tappat riktningen. Vilket parti som står för idéerna i politiken är under Almedalsveckan oerhört tydligt.

Det finns ett par saker som Håkan Juholt fortfarande inte har pratat om och som jag saknar, dessa kommer jag sannolikt att sakna även efter dagens tal. Det är miljöfrågan och frågan om klimatförändringarna som fastnat i botten på popcorngrytan, det är bra att locket har lagts på men just de här popcornen hade kunnat få smita ut. Socialdemokraternas profil i miljöfrågor är minst sagt nedtonad trots att detta kan vara en väg för stor dynamik i både utrikes- och näringslivspolitik, liksom inom bostad- och infrastrukturpolitikernas område.

Jag hoppas att Håkan Juholt väljer en ny vinkel att närma sig de sociala problem som skapas i spåren av barnfattigdom och skolans misslyckande med 14000 elever som lämnar grundskolan utan möjlighet att komma in på gymnasiet. Det jag vill ha är inte ett politiskt perspektiv på ett problemområde utan ett mänskligt perspektiv på den tragedi det här är för vårt samhälle och vilken potential vi slösar med.

Slutligen tror jag inte att det här är dagens tema, även om moderaterna säkert tycker det.Bilden är tagen utanför alternativ-veckan, som konstigt nog fortsatte dagen efter.

Fler bloggar på Netroots

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar