8 juli 2011

#Almedalen: Juholt öppnar arenan - vem vill kliva in?

Allianz Arena
Jag lyssnade på Håkan Juholt tidigare ikväll via en halvtaskig uppkoppling instoppad i en buss på väg genom Västra Götaland.
Talet jag hör är fyllt av något som politiken länge saknat. Mänskligt liv. T.om. vardagsliv.
Det talas om utsattheten för unga på arbetsmarknaden, om hur de som har jobb sliter så hårt att de får psykiska eller fysiska men. Att var tredje tjänsteman jobbar när den ska vara ledig. Att det sitter barn i våra klassrum som inte ser tavlan för att deras föräldrar inte har råd med glasögon.

Håkan Juholt vision är inte ett utopiskt samhälle, inte heller ett gammeldags samhälle. Han målar bilden av ett modernt, sympatiskt och empatiskt samhälle, där vi tar hand om varandra och där människovärdet är viktigare än företagens vinster. Där vi jobbar smart istället för hårt. Där vi skapar möjligheter till tillväxt istället för skattesänkningar som ökar klyftorna. Jämlikhet är möjligt.

Vad Håkan Juholt också gör är att han lämnar utrymme på scenen till andra företrädare, inte idag i Almedalen men till hösten i riksdagen och i opinionsbildningen. Det är mycket smart och mycket viktigt.
Nu är det upp till laget att leverera i utbildningspolitiken, i socialförsäkringsfrågorna, i arbetsmarknadsfrågorna, i miljö och klimatpolitiken. Frågor som Juholt egentligen inte berör i sitt tal.

Det kan vara viktigt att poängtera att de stora politikområden som Juholt har visat att han personligen kommer att lägga mest kraft på, kanske inte är de som kommer att ge mest väljare, för mig och många andra så är utbildningsfrågan den allra viktigaste inrikespolitiska frågan just nu och den passningen har Mikael Damberg fått, han är på planen men har inte riktigt nått bollen i centralt läge än.

Med en vacklande allians vars arena är tömd på idéer och ledd av en arrogant statsminister som vill se välfärdens anställda i ögonen samtidigt som han vill sänka deras ingångslöner så har socialdemokratin nu tagit chansen att återta det så hett eftertraktade problemformuleringsprivilegiet. Jag hoppas vi lyckas vårda det med all den ömhet det är värt.

Bloggat om talet och den socialdemokratiska dagen i Almedalen; Roger Jönsson, Marie Demker, Löntagarbloggen, Tokmoderaten, Peter Johansson, Martin Moberg, Malix, Björn Fridén

AB, AB2, DN, SvD, Exp, Svt, Svt2, SR

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se

2 kommentarer:

  1. Intressant hur Silberstein med flera på SVT verkar driva något sorts korståg mot Juholt med nya krigsrubriker varje dag. Ganska fult och väldigt genomskinligt.

    SvaraRadera
  2. Verkligen ett lyft att Håkan Juholt har kommit in på Arenan.

    SvaraRadera