7 maj 2011

Reinfeldt om förtroende

Så här sa statsministern för ett par dar sen med adress regionsmoderaterna i Västra Götaland:
 de har ett parti i ryggen som har stort förtroende när det gäller att hålla ordning på offentliga finanser och skapa jobb GT
Det där är ett sätt att uttala sig på som avslöjar väldigt mycket om hur Reinfeldt ser på politiken och demokratin. Märk väl att det handlar inte om att faktiskt ha ordning på de offentliga finanserna eller att skapa jobb, det handlar om att ha förtroende för det.

I verkligheten så är ordningen på de offentliga finanserna det enda man har lyckats att bibehålla sedan man tog över 2006. Nu väcks tankar även från borgerligt håll på om det verkligen är alliansregeringens förtjänst eller om det är enbart handlar om att förvalta arvet efter Socialdemokraterna.

Att det fortfarande råder massarbetslöshet, att långtidsarbetslösheten ökar snabbt och att regeringens åtgärder är verkningslösa om man är snäll, förnedrande och nedvärderande om man är ärlig. Att företag upplever stora problem att rekrytera personal med rätt kompetens när det finns 400 000 arbetslösa som är tillgängliga för fortbildning är ett annat symptom på den misslyckade jobbpolitiken.

Nog har statsministern fortsatt högt förtroende men den dagen då svenska folket ser över kanten på sitt lönekuvert kommer allt närmare. Det kan ske när de tvingas betala trängselskatt pga att regeringen inte längre vill ta ansvar för infrastrukturen själv utan urholkar kommunal och regional ekonomi som bäst används till annat. Det kan ske när man ser sig tvingad att lägga stora summor på privata pensionsförsäkringar för att man vet att den statliga pensionen inte kommer att räcka. Kanske kommer insikten när man sitter på ett tåg som inte kommer fram, eller när elräkningen kommer.

Vi har en statsminister som bara vill ta ansvar för det som går "bra". Det som går dåligt får någon annan skulden för. Är det förtroendeingivande?

Bloggat: Peter Andersson, Sebastian Stenholm, Peter Johansson, Claes Krantz, Peter Johansson igen (måste läsas!), Roger Jönsson, Martin Moberg
DN, AB, Exp, Exp 2

Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik,  regionval, Moderaterna, Reinfeldt Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar