8 maj 2011

Mina tankar är det sista som ni tar!

Kom under kvällsfilosoferandet och bloggläsandet att tänka på den här lilla trudelutten:Inte så munter idag den där Jämlikhetsanden tänker ni kanske?
Det stämmer delvis, men inte helt.

Rubriken kommer sig av att jag är väldigt nedstämd över Reinfeldt och hans partis oerhörda förmåga att slå blå dunster i ögonen på folk. De fortsätter att hävda att nu kommer jobben, såg en notis på text-tv igår kväll där det utlovas 320 000 nya jobb till 2015, såg idag ett klipp på expressen.tv som frågar om hur det här ska gå till och får till svar att t.ex. genom att skolan förändras för att göra människor mer anställningsbara. Den människosyn som här visas är så fel, fel, fel. Den politiska modellen är lika fel, fel, fel.
Väldigt kort: 1. Människor ska inte utbildas för att de ska vara anställningsbara utan för att de ska få förutsättningar att fortsätta att utvecklas som människor. 2. Det blir inte fler jobb för att fler blir tvungna att söka dem som råkar finnas. Om arbetslösheten börjar minska så sker det trots regeringens politik, inte tack vare.

Jag är samtidigt hoppfull för att det börjar bli mer och mer tydligt att socialdemokratin kommer att kunna visa ett alternativ som faktiskt människor kommer att sympatisera med, eftersom det kommer att beröra dem i vardagen.
Det handlar t.ex. om att skapa nya jobb genom att minska övertidsuttaget som i år mostsvarar 125 000 heltidsjobb.  Med tanke på att mycket övertid tas ut i små företag med begränsad möjlighet att utöka verksamheten i dagsläget så kanske hälften är en realistisk summa. Det handlar egentligen om ledarskapsutbildning och företagsekonomi.

Det handlar också om rätt till heltid och deltid som en möjlighet i offentlig sektor. Det handlar om en inkluderande människosyn där en persons möjligheter inte bestäms av var och hur den är född. Den amerikanska drömmen realiseras bäst i jämlika samhällen.

De företag som lyckas bäst idag är de där personalen mår bäst. Så enkelt är det. Det kommer fler och fler företag att inse och därmed kommer övertidsuttaget att minska och möjligheten till fler att jobba öka. Jag rekommenderar att ni läser vad Roger Jönsson skrivit i ämnet.

En annan signal som ger hopp är att forskningen också visar att den tes jag för länge sen skrivit om är på väg att få större genomslag. Att människans belöningssystem reagerar positivt på gemensamhetsstärkande aktiviteter snarare än hierarkiskt beteende. I princip en socialdemokratisk modell där individen utvecklas bäst i gemenskap.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Sebastians tankar, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin Moberg
AB, SvD,

Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: PolitikModeraternaReinfeldt Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar