17 maj 2011

Göteborg, Göteborg, Göteborg!!!!!!

Liiiite stolt idag över att vara politiskt aktiv i denna fantastiska stads ledande parti.

Idag presenterade nämligen den rödgröna majoriteten sin budget för 2012. Har inte hunnit läsa budgetförslaget i sin helhet men några saker sticker ut lite extra positivt i mina ögon på den korta presentationen. Hela budgetförslaget här.
Barnomsorg på obekväm arbetstid i varje stadsdel, nattbarnomsorg inom varje region 
Inrättande av en social investeringsfond
Tidiga, förebyggande insatser kan ses som sociala investeringar vilka ger avkastning i form av färre sociala problem av allvarligare natur längre fram.
 
Ökad ram till kultur (fria grupper mm)
Vi vill ytterligare stödja det fria kulturlivet.
 
Jämställda löner
Vi ökar nu takten att nå målet med jämställda löner. Vi satsar ytterligare 30 mkr, utöver tidigare 40 mkr, för att kunna rikta insatser till förvaltningar med kvinnodominerade yrkesgrupper som är lägre avlönade än motsvarande mansdominerade yrkesgrupper.
 
Arbetsmarknadsinsatser
- 5 mkr till vuxenutbildningsnämnden som innebär 100 platser inom yrkesutbildning.
- 5 mkr som innebär 50 platser för att ersätta Fas 3. Personerna erbjuds ett riktigt jobb och får istället för försörjningsstöd en lön på 18 000 kr.

Helgjobb och sommarjobb, Pengarna omfattar helgjobb för 500 ungdomar och 400 extra platser sommarjobb för gymnasieungdomar. (idag finns 1350 platser så totalt skulle det bli 1750 platser).
Det finns också satsningar på miljö och stadsmiljö, minskade barngrupper i förskolan m.m.
Vi ser i denna budget tydligt hur stor skillnad det är på alliansstyre och ett rödgrönt alternativ. I Göteborg gör vi satsningar som inte bara gynnar de som har det bra utan även de som inte har det bra. Vi lägger inte våra pengar på hög för att kunna finansiera skattesänkningar utan investerar i framtiden för våra barn och unga.
Vi satsar på jämlikhet och jämställdhet.

Kort sagt så ser jag fram emot att börja jobba med den här budgeten på min nivå i Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo 1 januari 2012.
Kul!
4 kommentarer:

 1. För mig var detta ingen budgetredovisning. Jag vill veta inkomster och utgifter och prioriteringar. Får väl gå ner till Gustav Adolfs torg för att få siffror :-)

  SvaraRadera
 2. Dags för Älvsborg att bryta sig ur Gbgs sossegrepp.

  SvaraRadera
 3. MM vi kanske ska inrätta en enklav i delar av Fiskebäck :-).
  Den budgetram som nu föreslås för Västra Göteborg plus extra satsningar ger förutsättningar att kontinuerligt satsa på barn och unga. En investering för framtiden.
  @Sossetanten, längst bak i budgetförslaget finns massor av siffror.

  SvaraRadera
 4. Visserligen tycker jag att fokus i följande stycke är viktigt;

  "... rikta insatser till förvaltningar med kvinnodominerade yrkesgrupper som är lägre avlönade än motsvarande mansdominerade yrkesgrupper."

  Men nog undrar jag vad definitionen på 'motsvarande' kommer vara, ett korkat beslut här kan kosta mycket, o då menar jag inte bara pengar.

  //Mirco

  SvaraRadera