27 maj 2011

Det behövs en revolution i partiet!

Nu har den socialdemokratiska partistyrelsen klubbat direktiven till den nya organisationsutredning som ska pågå till kongressen i april 2013.
I utredningens underlag ska bl.a. ingå den förra organisationsutredningen från början av 2000-talet och kriskommissionens rapport från i vintras.
Jag kan bifoga Öppna Kriskommissionens organisationsförslag till handlingarna om ytterligare underlag krävs.
Sen är det väl bara att förändra då?
Nja, så lätt är det nog inte.
Den utsedda gruppen, jämt fördelad mellan medelålders ombudsmän, kommunalpolitiker, riksdagsgrupp och partistyrelse dvs yrkesaktiva politiker/politruker ska komma med förslag till hur vi ska förändra och locka nya medlemmar och väljare. Jag tror inte att de kommer fram till något nytt. Eller om de gör det så spelar det ingen större roll.

Det är partiets kultur som är det stora problemet, inte organisationsleden eller vem som skriver rapporterna man stoppar i byrålådan.
Det som krävs och som verkar otäckt för många i partiet är att släppa kontrollen, det krävs också att man vågar lokalt, i partidistrikt, arbetarkommuner och s-föreningar.

Öppna upp, bjuda in, vara utåtriktad, våga företräda socialdemokraterna utan att be om lov osv. Den enskilde medlemmens initiativ måste bejakas och understödjas, inte funderas på vilken statistik den ska ingå i.

Det som behövs är ingen ny organisationsutredning, det som behövs är en medinflytanderevolution. Den måste börja underifrån. 

Vi är många sossar på nätet som inte ryggar för att ta egna initiativ och ha egna tankar, vi ryggar inte heller för att samverka kring att driva dem. Det är den plattform och det nätverk vi har valt för att påverka. 
Andra medlemmar och medlemsnätverk borde kunna skapa idéer, inflytande och påverka partiet, gärna offentligt, på andra sätt. Jag är säker på att kommunikationsavdelningen skulle svettas floder och ett och annat stolpskott skulle det säkert bli men det skulle göra underverk för engagemanget i partiet.

Det som är bra är att nu har Carin Jämtin en organisation som aktivt ska jobba med förändring av det praktiska partiarbetet. Det är bara att göra.

Det som är mindre bra är att hennes uppgift är intimt sammanlänkad med det jobb Håkan Juholt borde driva i den programkommission han är ordförande för men som jag inte vet mer än så om.

Det är för mig självklart att partiets framgång delvis hänger på vår organisation men i ännu större grad hänger det på vilka idéer vi väljer att jobba med och inte minst hur vi väljer att jobba med idéerna och skapa idéerna.

Har vi 108 000 medlemmar så är deras samlade visdom så mycket större än en referensgrupp, en utredning eller en kommission. Innan partiet förstått detta så är det inte mycket hopp om en skön morgondag.

Bloggat på ämnet, Högberg, Johansson, Moberg, Einerstam

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politiksocialdemokraterna, Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar