24 maj 2011

Befäst blockpolitik i Västra Götaland

Beskedet kanske inte var alldeles oväntat efter det stundtals hätska debattklimatet i valrörelsen.
Det blir en rödgrön minoritet som är 2 mandat kort som kommer att styra Västra Götalandsregionen fram till 2014.
Det står klart efter att Folkpartiet valt att lämna samtalen om att bilda en majoritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Anledningen till detta verkar bero på vem man frågar så det kan vi väl låta vara osagt.

Tydligt blir ändå att vi i den i tio år blocköverskridande styrda regionen har ett nytt politiskt läge. Ett läge där motståndet mot vinster i välfärden förenar de rödgröna, liksom gemensamma tankar om kollektivtrafik och annat.

Hur det kommer att märkas att de rödgröna är i minoritet återstår väl att se. Det är möjligt att de mest progressiva förslagen i en tänkt budget får vänta men för att fälla minoriteten så måste Alliansen förlita sig på stöd från SD och den dörren är väl stängd nu Johnny Magnusson?

Den politiska vardagen återgår nu till sin lunk men vissa förändringar har ändå skett sedan valet. Den tydligaste är att Socialdemokraterna återtagit de fem mandat man förlorade i höstens val. Vad det innebär för styrelser och nämnder är ännu inte klart. Säkert är att med det nya styret kommer satsningen på närsjukvård och jämlik vård att fortsätta.

Extra och viktigt läs och agera-tips: Sebastian Stenholm skriver om att Thang Nguyen 15 år från Hylte ska utvisas efter sju år i Sverige och självklart ska det beslutet rivas upp så att Thang får stanna. Mer finns att läsa i Hallandspostens två artiklar och förstås på Facebook...

GP


Fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: PolitikregionvalVästra GötalandomvalIntressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar