27 maj 2011

Är äventyret redan över för SD?

Det finns en signifikant förändring i dagens opinionsmätning i DN.
Sverigedemokraterna backar stort.

Min personliga reflektion är att de missnöjesväljare som trodde att SD skulle skaka om det politiska etablissemanget har blivit gruvligt besvikna. Liksom de en gång blev på Ny Demokrati.

Valresultatet i Västra Götaland motsäger den här opinionsmätningen men det låga valdeltagandet sägs ju gynna den här typen av partier,  det är de etablerade partiernas väljare som stannar hemma.

SD har blivit ett stödparti, i 93% för Reinfeldts regering, i övriga åt oppositionen. Att så många som 4% fortfarande tror på SD:s politik går antagligen att finna i den sociala problematiken i våra större städer. Tyvärr gynnar inte nuvarande regerings politik på något sätt de som befinner sig i denna problematik vilket skapar en stadig grund för missnöje. Vad Socialdemokraterna måste fortsätta att visa är att problemen är sociala och politiska, inte att människor är problem.

Det faktum att SD inte lyckats införa en enda främlingsfientlig reform under sitt första riksdagsår är ett tydligt tecken på rollen som stödparti. Inte heller verkar de etablerade partierna fallit i den danska fällan och drastiskt förändrat asylregler, lagar för uppehållstillstånd och annat. Inte ännu, låt oss hoppas att den folkliga opinionen mot främlingsfientlighet ytterligare stärks och det officiella arbetet för integration och  mot sociala orättvisor får större uppmärksamhet. Mer pengar för insatserna lär det tyvärr inte bli med en borgerlig regering.

Jag tycker själv att Migrationsverkets direktiv redan nu är på tok för strama vilket bl.a. visar sig i det här fallet.

Uppdatering: Du Sverigedemokrats-sympatisör som tycker att det här inlägget passar bra att kommentera i allmän kritik mot att det finns olika kulturer i Sverige, låt bli. Däremot vore det intressant med seriösa kommentarer om varför SD backar i opinionsmätningen.

För en socialdemokrat är dagens opinionsmätning en välkommen syn men vi var uppe på över 40% i mätningar 2008 så än är det alltför tidigt att ropa hej. Det återstår tre och ett halvt hårt år i opposition innan vi vet valresultatet 2014. Men kanske är det som Karin Pettersson skriver i Aftonbladet idag möjligt att Juholt redan valt en vinnande strategi.

Röda Berget, Högbergs tankar, Sebastians tankar, In Your Face, Martin Moberg

GP, AB, Ex, SvD, AB1

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, opinionsmätning Intressant

4 kommentarer:

 1. Främlingsfientligt...
  Att stoppa inflödet av nya invandrare så att de som redan finns här får en rejäl chans att komma in i samhället kan du väl inte ha nåt emot? Det är ju en av grunderna i SD:s politik.

  Du har dessutom inget eget alternativ.

  SvaraRadera
 2. Att inte vilja släppa in människor i landet känns fientligt, om de kommer från en annan kulturkrets blir de främmande = främlingsfientligt.
  Min lösning på de sociala problemen i Sverige är att hantera individer som individer och inte delar av grupper och framförallt att lösa individers sociala problem så tidigt som möjligt. Arbetslösheten är det största hotet mot den svenska modellen. Arbetslösheten ser idag väldigt olika ut beroende på var i en stad du bor och den sociala utsattheten ökar med regeringens nuvarande politik.

  SvaraRadera
 3. Hade du kollat lite längre än vad näsan räcker hade du noterat att SD har haft en stadig uppgång i opionundersökningarna sedan valet. Att enskilda opinonundersökningar ger kast upp och ner är helt normalt för samtliga partier.

  /S

  SvaraRadera
 4. Den här minskningen är statistiskt signifikant, dvs att det sannolikt är ett faktum men bara nästan. Är det början på en trend eller en enskild undersökning, det återstår att se.

  SvaraRadera