4 maj 2011

Äntligen visar GP borgarnas svaghet - vad ska skattepengar användas till, vinst eller verksamhet?

Det är en mycket intressant ledarsida i GP idag.


I den övre osignerade ledaren står t.ex.
Varför det skulle vara fel av en kunnig och iderik sjuksköterska att kunna omvandla sin kompetens i vinst, men inte av en asfaltläggare som anlitas för skattebetalarnas pengar att göra samma sak, är svårt att få någon rimlig förklaring till.
Under skriver den i regionspolitiken hårt arbetande socialdemokraten Cecilia Dalman Eek som menar att
M-politiken är kortsiktigt bra för de vårdföretag som kan gå in i skattefinansierade verksamheter och skära vinstguld med täljkniv. 
Därför blir detta ett ideologiskt val baserat på vad man anser att skattepengar ska användas till. Vinster för företag som gör patienter till effektiva resurser som skickas runt om man faktiskt måste göra något med dem, eller att skattepengar satsas i de verksamheter skattebetalarna använder och där patienten ses som människa mer än kund.
För min del gäller principen även asfaltsläggaren och att asfalt kan läggas mer eller mindre effektivt påverkar säkert kvaliteten på vägen som blir men varje asfaltskorn får i alla fall en likvärdig behandling.
I en välfärd måste det offentliga behålla huvudmannaskapet för att direkt kunna påverka så att alla människor får tillgång till världens bästa vård. I princip har GP-ledaren rätt, det finns inget parti som har en önskan om att vården ska bli sämre. Däremot finns det bra och dåliga idéer om hur vården ska bli ännu bättre. I Stockholm har moderaternas politik provats med klent resultat. I Västra Götaland en socialdemokratisk med goda resultat och stora framtidsvisioner.

Håkan Werner Linnarsson


Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik,  regionval Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar