10 maj 2011

Alla vi som älskar GP klappar nu!

Det börjar bli dags för GP att byta beteckning på sin ledarsida från oberoende liberal till oberoende socialdemokratifientlig.
Det finns nämligen i dagarna ingen hejd på vilka idéer som dyker upp där.
För mig som till frukosten ändå vill läsa min GP som jag har gjort i över 30 år är det något av en tröst att det är väldigt få som bryr sig om ledarsidan, jag önskar att jag vore en av dem.
Idag är det den gamle trotjänaren Gert Gelottes tur att lägga en hög på Socialdemokraterna.

Jag ska ge honom en poäng.
Det socialdemokratiska partiet präglas av en patriarkal och tjänstemannastyrd organisation. Det är konservativt. Den starke ledaren är väldigt överskattad i vår rörelse men fortfarande är de lokala föreningarna betydligt mer livkraftiga än vad motsvarande är i något annat parti. Hos socialdemokraterna snurrar folkrörelsens hjul fortfarande även om det behövs en snar energikick för att hålla igång dem.

I övrigt är det ganska lätt att bemöta Gelottes idé om att Socialdemokraterna är en konservativ rörelse med följande video, det är en smula av de progressiva socialdemokratiska idéer som Moderaterna har röstat mot under tid. För även om socialdemokraternas organisation numera är omodern så har idéerna aldrig varit det.Videon visar med all önskvärd tydlighet vilket parti det är som håller tillbaks utvecklingen i samhället och vilket som driver på.
Att Moderaterna idag säger att de är moderna och vill utveckla Sverige är ungefär lika sant idag som för 20, 50 eller 70 år sen.
Att Gelotte påstår att Moderaterna idag värnar välfärden men Socialdemokraterna är fast i en gammaldags bild av Sverige är inte heller sant. I så fall skulle de väl inte göra så mycket för att försämra välfärden?

Ett citat vill jag bjuda på för att visa på hur snett Gelotte hamnat i sin tanke:
Om godsägaren, brukspatronen eller partiet vet bäst finns inget legitimt behov för undersåtarna att välja. Kräver de ändå valfrihet är det ett utryck för otacksamhet och ett hot mot samhällets harmoni.
Det är en väldigt magstarkt att göra den här klumpen av sammanhang mellan en rörelse som arbetar för att löntagarnas vardag ska vara dräglig, en rörelse som är demokratisk och bygger på principen av allas lika värde. Rörelsen är skapad för att minska godsägare och brukspatroners förtryck.

Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik,  regionvalmediekritik Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar