7 april 2011

Vem ska Juholt lyssna på?

Det brukar ju sägas att en socialdemokratisk partiledare ska lyssna på rörelsen. När det gäller Håkan Juholt så är det tyvärr inte längre tillräckligt. Det är viktigt att medlemmarnas eventuella försök till att nå fram till partiledningen inte ignoreras men framförallt behöver Juholt lyssna på betydligt fler än de som idag utgör rörelsen. Fackföreningarna har tappat hundratusentals medlemmar senaste åren, snittåldern på partiets medlemmar sammanfaller med pensionsåldern.

Vad Juholt måste göra är att också lyssna utanför rörelsen. Lyssna på organisationer och enfrågerörelser, lyssna på kulturens uttryck och på vad man tror om framtiden på landets gymnasieskolor. Lyssna på forskare, lyssna utanför landets gränser.

När Juholt nu formerar sitt lag så är det en uppställning som har suttit i riksdagen sedan 1994 i många fall. Jag vet att riksdagsledamöter har stora chanser att besöka "verkligheten" men faktum är att en riksdagsledamot är en välavlönad tjänsteman vars förståelse av omvärlden ofta filtreras i rapporter och briefings av andra välavlönade tjänstemän.

När nu mandatperioden skrider vidare så är det väldigt viktigt för mig att partiet, som Jämtin påtalat, måste öppna sig. Det behöver inte ske genom medlemsvärvning eller att vi blir bättre på att bjuda in till möten. Minst lika viktigt är att vi ger oss ut i "verkligheten" och deltar där människor samlas av andra anledningar än politiken. Väl där så är vår främsta uppgift inte att frälsa massorna utan att lyssna, lyssna noggrant på vem som än vill prata med oss. Medborgare eller företag, organisationer eller religiösa samfund. Lyssna och försöka förstå hur våra värderingar kan bidra till de lösningar som bäst hjälper deras intressen.

Läs om Fredrik Sthåles möte i verkligheten med en av fotbollens sista proletärer.
Tord Oscarsson om det nya laget
Krassman om Juholts förtroende

Krassmans länkar:
Gammelmedia på detta: 
Aftonbladet / SvD / DN / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen /
Nymedia på detta:Martin Moberg / Johan Westerholm / Jinge / Essbeck / Leine Johansson / Winehalls blogg / Staffans blogg


Fler progressiva bloggar på 

Fler bloggar om Socialdemokraterna, framtid,  Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar