13 april 2011

Borg(arna) ger mig ont i magen - av skratt och oro.

Jag kollar in presentationen av budgeten, och jag börjar skratta när jag läser följande:


Vad i detta är ökade drivkrafter för arbete?
Jobbar jag så får jag mer pengar = behöver inte jobba lika mycket.
Höjd gräns för statlig inkomstskatt, samma sak.
Sänkt skatt för pensionärer, på tiden, men drivkraft för arbete?
Sänkt skatt för utomlands bosatta, de får mer konsumtionsutrymme i sitt hemland eller jobbar mindre.

Inget av ovanstående är drivkraft för arbete.
Däremot får jag på se att kommun och landstingsbidragen ska minska. Kalmar läns nyvalda distriktsordförande Lena Segerberg skickar ut ett pressmeddelande med rubriken.
- 75 000 000 kr mindre till kommunerna och landstinget i Kalmar län.
-         Omsatt i antal jobb så handlar det om minst 225 jobb som regeringen drar undan finansiering för. Regeringens besked innebär att man lyfter ytterliggare kostnader på redan ansträngda ekonomier. Vi hade behövt dessa resurser för att utveckla kvalitén i förskola, skola, äldreomsorgen och sjukvård, säger Lena Segerberg, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län.

Regeringens politik kommer alltså istället för att ge fler jobb ta bort jobb.
Jobb som påverkar kvaliteten i välfärden.

Jag får ont i magen när jag tänker på mina döttrar som går i förskola och skola och mina föräldrar och svärföräldrar som börjar bli äldre. Kan vår kommun och vårt landsting finansiera välfärd med den kvalitet som invånarna har rätt att kräva när den borgerliga regeringen drar undan fötterna för vår finansiering. När man dessutom kräver kommunal medfinansiering i stora infrastrukturprojekt som i Göteborg så belastar man ytterligare kommunernas budget. Liksom när de långtidsarbetslösa blir fler och fler blir utförsäkrade. Då får kommunens försörjningsstöd ta en del av smällen tillsammans med de drabbade.

Jag får också ont i magen av den syn på människor som produktionsenheter för statens finansiella välmående som Anders Borg uppvisar. Det finns andra värden i livet än pengar Anders Borg.

Det är med det rådande medieklimatet politiskt självmord att föreslå skattehöjningar. Låt oss hoppas att den socialdemokratiska skatteutredningen kan komma runt den gordiska knuten med smarta lösningar.

Håkan Werner Linnarsson om att 189 spänn kostar medmänskligheten.
Ali Esbati om bristande samband mellan sänkt skatt och hög sysselsättning.
Krassman om full sysselsättning genom Toast Skagen
Martin Moberg om en visionslös och jobblös budget
Marika Lindgren Åsbrink om Vårdbiträde med 23200 - vem då?
Claes Krantz om en trött moderat regering.
Annika Högberg om Hannah och vårproppen
Peter Andersson om att det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa
Katarina Nyberg Finn om är du en förlorare?
Johan Westerholm och Peter Högberg refererar båda till DN Debatt idag där 19 åriga Hannah Fredriksson skriver om hur hennes familj drabbats av utförsäkringarna.

Media: Sydöstran, Ab 1, 2, DN 1, 2, BLT 1, 2, Sydsvenskan, SvD 1, 2, 3, GP, Ab, Expr 1, 2, DN, SVT, SVT2


Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , , ,

3 kommentarer:

 1. Om jobbskatteavdraget får den effekten på dig att du vill arbeta mindre för samma ersättning är det väl bara att grattulera dig till arbetstidsförkortning - något LO kämpade länge för att införa men de senare gav upp. Är det inte ironiskt att just Alliansen ger dig den möjligheten? :)

  Sedan lämnar ju detta resonemang lite annat att fundera över.
  Om du nu kan gå ner i arbetstid utan att den tiden behöver ersättas aven annan anställd kanske du varit lite väl ineffektiv på jobbet hittills?
  Snäll arbetsgivare du har som låter dig hållas....

  Nej, givetvis borde man höjt A-kassan istället så att de som inte har jobb blir ännu ner motiverade att söka ett arbete.
  Det är kraftfull jobbpolitik det!! En riktig rejäl återställare, yes!!
  Eller hur?
  Eller....

  Kritiken av alliansens ekonomiska politik verkar mer än lovligt tunn....

  Lyssnade även på hr Wadelich i debatten på STV denna eftermiddag, han verkar vara en sympatisk man men något förtroende för att bättre lösningar ska komma från hans huvud och penna har jag inte.
  Han gör fortfarande en slät figur, nervös och ger inte prov på speciellt skarpsinnig kritik - men det kan ju komma att ändras förstås.

  Sedan undrar jag om någon inom S-bloggarna kan fråga Tord Oscarsson varför han hänvisar till en blogg med uttalat Sverigedemokratiska åsikter http://drommerjagbara.blogspot.com/2011/04/sd-sve... i hans blogg http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=515&bl...?
  Han har bannat mig från att skriva på hans blogg så jag kan inte skriva och fråga honom direkt, men jag finner det märkligt att en sosse som Tord verkar smygläsa SD-bloggar......
  Det känns inte riktigt bra, faktiskt.

  SvaraRadera
 2. Petter - Övertidsuttaget är rekordhögt. Bra eller dåligt?
  Min kritik är att om man ska ha drivkrafter för arbete så ser de inte ut som Borg beskriver, det är att missbedöma människor. Bra arbetsmiljö, bekräftelse och utmaningar är viktigare än pengar. Jag har kompisar inom vården som är dödligt allvarliga när de säger - hellre en arbetskompis till än en tusenlapp i plånboken. Är du arbetslös så kommer ca 10% upp i 80% av tidigare lön så jag lovar att det inte är av individekonomiska skäl som vi har arbetslöshet.
  Tord får du fråga själv: http://www.s-info.se/page/contact.asp?id=515

  SvaraRadera
 3. Din fråga: "Övertidsuttaget är rekordhögt. Bra eller dåligt?"

  Mitt svar: Tur att vi har ökad valfrihet. Du själv väljer tydligen att arbeta mindre för samma ersättning = mer fritid.
  Andra inser tydligen att det lönar sig att jobba övertid numera = mer att spara eller investera för i t ex en rikare fritid?

  Om du går in på http://www.jobbskatteavdrag.se/ kan du få reda på jobbskatteavdragets storlek jämfört med innan det infördes.

  Det går naturligtvis att skicka tillbaka skatteminskningen till Skatteverket om man på detta sätt vill markera sitt missnöje.
  Ingen hindrar dig.

  Ett annat sätt vore att skapa en fond tillsammans med andra misnöjda jobbskatteavdrags-drabbade. Sätt in beloppet ni fått extra i fonden. Dela ut ersättningar ur fonden till de ni anser vara misshandlade av staten.
  Då går det garanterat till rätt grupp av människor - inga direktörer riskerar få något....

  Det är något ni har rätt att göra - bara att sätta igång, vet já.

  Myten än 80% A-kassa odlas flitigt. Sanningen är att (om du läser TCO-rapporterna i ämnet) nästan ingen har fått ut dessa 80% på ÅRTIONDEN.....
  Men de med lägst inkomst har fått det - de som tjänar max 18.000 kr - så på ett sätt stämmer mitt påstående att individekonomiska incitament kan finnas. Har du väl en gång förlorat ett arbete, och inser att det du förlorar = 18.000 - 20% = 3.600 i bruttolön/mån, dvs efter skatt, netto 3.600 -33% k-skatt = 2.400 kr per månad.
  2.400 kr är mycket pengar men man sparar in lunchkostnaden 70 kr * 20 dgr = 1.400 kr samt även transportkostnanden (antag busskort, för 600 kr) så är skillnaden bara 400 kr i månaden.
  Med så låg inkomst redan innan kommer bostadsbidraget att höjas, har du underhållsstöd att betala minskas detta också.
  Det är alltså fullt möjligt även i dagen slav-Sverige, i dagens högervridna Sverige att det fortfarande inte lönar sig att arbeta för de med de lägsta inkomsterna.
  Att dessa givetvis kan arbeta svart får jag kanske inte tala högt om, men gör de inte det har de i vart fall mycket gott om fritid.....

  Har du någonsinn varit uppe i en norrländsk kommun?
  Vissa kommuner har skyhög officiell arbetslöshet.
  Ändå körs det scoter som aldrig förr, många är invölverade i älgjakten, lokala affärer går utmärkt.
  De med ambitioner har flyttat, men de övriga behöver inte. De klarar sig bra på en aldrig sinande a-kassa och övriga transfereringar.

  Hur motiverar vi dessa personer att arbeta för inget extra.... hur löser vi den gordiska knuten?

  De som betalar är vi andra. Solidariska eller inte, vi ges inget val.
  Är det solidarisk rättvisa?

  SvaraRadera