22 april 2011

Att förringa ett val - den borgerliga taktiken på en sida.

Det verkar när ljuset gått upp uppenbart.
Bitarna faller på plats.
Det är sällan man ser en strategi och dess orsak på samma tidningssida men i skärtorsdagens GP fick man chansen.
Ledaren har rubriken: Ta omvalet på allvar. Det handlar om att valnämnden tar lätt på valhemlighet och avskärmning på biblioteket. Inte om vad partierna vill efter valet.
Anledningen får vi i Emma Wanges ledarkrönika: Bladdrigt om akuten


"...de konkreta förslagen lyser i stort sett med sin frånvaro i agendan för akutsjukvården.
I stället återkommer alliansen gång på gång till mer svepande och i grund och botten intet förpliktigande förklaringar om hur akutmottagningarna borde fungera. Resonemanget blir, som det konstaterades i en till synes bortglömd intern kommentar i en version av agendan som skickades till GP, "bladdrigt"."


Nisse Lindblom sätter fingret på den borgerliga taktiken, som uppenbarligen gäller från regeringschef till kommunala förtroendevalda. Håll tyst om politiken, försök förlöjliga att socialdemokraterna vill skapa intresse för valet genom debatt mellan Juholt och Reinfeldt. (Mest uppenbart på Twitter.)
Prata om att allt inte är bra men säg inget om vad programmet faktiskt är för det gillar inte folk.
Utförsäljningar säljer inte när det gäller vård.
Orättvisa är ingen bra affärsidé, Stockholm är inget bra exempel.
I och med situationen att Socialdemokraterna styrt i regionen tillsammans med Folkpartiet och Centern fram till 2010 skapar det en ännu knepigare situation.
Jag hoppas att de tre sista veckorna fram till valet kan visa på två saker.
1. Att socialdemokraterna har en tydlig idé hur vi vill fortsätta utveckla verksamheterna i regionen genom att ta ansvar och styrning. Inte genom att sälja ut och hoppas på det bästa.
2. Att valet är en viktig markering på nationellt plan. En tydligare arena där Moderaternas skattesänkningsideologi och Socialdemokraternas sociala demokrati står mot varandra går inte att finna. För att få upp valdeltagandet i valet 15 maj så är det viktigt att visa att det är mycket tydliga alternativ som står mot varandra.
Jag vill inte att Västra Götaland ska ta efter Stockolms län och rasa mot botten av uppfyllare av vårdgarantin. Det är min övertygelse att de 35 miljarder som skattebetalarna i Västra Götaland lägger på sjukvård ska stanna i Västra Götaland istället för att delar ska hamna i multinationella koncerner. Jag tror att en majoritet av invånarna i Västra Götaland håller med. Det tror moderaterna också därför försöker de gömma undan valet så mycket som möjligt för att ett lågt valdeltagande traditionellt missgynnar socialdemokraterna.

Bloggat: Claes Krantz

Netroots, Politometern, Bloggar.se

Fler bloggar om: Politik,  regionval Intressant?

2 kommentarer:

 1. Christer Karlsson23 april 2011 10:54

  Du beskyller borgerligheten för att vara otydlig samtidigt som ni sossar inte ens på riksplanet kan tala om vilken ekonomisk politik ni avser att föra. Det är rent löjligt. För självklart kommer de beslut Socialdemokraterna till slut tar på central nivå även att få betydelse för den mer lokala politiken. Är det någon som är undflyende och oklar så är det ni sossar!! En röst på er är verkligen som att köpa grisen i säcken.

  SvaraRadera
 2. Christer: Ytterligare ett exempel på det jag skriver ovan. Försök att misskreditera Socialdemokraterna utan att med ett ord nämna egen politik.
  Det finns ett väldigt tydligt material på vad Socialdemokraterna i Västra Götaland vill. Det finns kongressbeslut på vilken politik vi ska föra inom Socialdemokraterna.
  För den förnyelse som vi behöver genomgå inom rikspolitiken är Västra Götaland ett möjligt skyltfönster för hur vi kan agera även på riksplanet. Långsiktigt, ideologiskt, effektivt och genomtänkt, gärna blocköverskridande.

  SvaraRadera