13 mars 2011

Lena Sommestad en vägvisare i VU?

En av fördelarna med att vara sjuk är att man slipper följa med familjen till IKEA och svärmor på en lördagsförmiddag. Kunde istället ägna tiden åt att följa de hemska bilderna från Japan och känna skräcken inför naturens krafter kontra människans kortsiktiga investeringar. Jag kunde också ostört lyssna på Ekots lördagsintervju med Lena Sommestad.
Lena Sommestads blogg hittar ni här

En spännande lyssning som på nytt fångade Sommestads förmåga att prata om vilken inställning vårt parti nu bör ha för att åstadkomma den nödvändiga renässansen av den socialdemokratiska rörelsen i Sverige. Lena Sommestad svävar aldrig på målet och hon undviker skickligt journalisternas fallgropar. Hon är helt enkelt trygg i sin position och ärlig i sitt uppsåt. Det är inte för makt, pengar och berömmelse Sommestad vill hjälpa Socialdemokraterna. Det är för övertygelsen om att hennes tankar och idéer kan utveckla partiet och partiets politik i en egen riktning.
Jag hoppas verkligen att valberedningen inte är färdiga i.o.m. Juholt och Jämtin utan även tänker föreslå andra förändringar i VU. En sådan förändring vore att ge Sommestad en plats och som andra föreslagit, ge henne en central roll som ordförande i programkommissionen
På det sättet kan vi, förutom att ha en vältalig och rejäl medelålders man som partiledare, ta tillvara en kunskapsbaserad ekonomisk politik, en tydligt grön röst och en möjlghet att skapa progressiv politik i mittfåran. Dessutom kommer vi kunna ha en tydligt egen beskrivning av verkligheten. En beskrivning som inte längre köper de borgerliga dogmerna.
En sådan dogm är den eviga (och i längden omöjliga) tillväxten. Både Juholt och Jämtin talade om ekonomisk tillväxt som en självklarhet. Lena Sommestad benämner det eftersökta tillståndet välstånd eftersom hon, liksom många andra, har insett att världens resurser är ändliga och om alla ska få del av välståndet så måste det fördelas rättvisare och tillväxten måste sluta vara målet.
Min personliga uppfattning är att det viktigaste sättet att skapa den efterfrågade internationella stabiliteten och ett långsiktigt välstånd innebär att vi måste sänka vår förväntan på evigt ökade tillgångar att konsumera i Sverige. För att vara friska, trygga, glada och kreativa så är det inte mer pengar och prylar som behövs, det är ett mer jämlikt och varmare samhälle som behövs. Om vi fortsätter att sätta hinder för resten av världen att komma ikapp den nivå av välstånd vi har, enkelt uttryckt i låg barnadödlighet och gemensamma trygghetssystem i en demokratisk republik (sic!) så kommer rädslan för de andra, flyktingströmmar och terrorism att fortsätta. Att inte se att folkens uppror i Nordafrika kommer ur samma desperation som föder fanatism och terrorism är en teater väl spelad av Västvärldens ledare.
Ojdå, det blev en utvikning...men när den socialdemokratiska kongressen hålls om två veckor hoppas jag att dessa tankar är med i talarstolen. Jag förstår dem inom socialdemokraterna som tänker - nu trycker vi ner hövvet mellan axlarna och kör. Tyvärr så ser vi inte vägen än så den inställningen är lite av en chansning. Ser man inte vart man är på väg så är risken stor att det tar stopp. Tanken måste istället vara att nu öppnar vi ögon, öron och munnar och tar in de intryck som kan skapa en långsiktigt hållbar politik. En politik där de starka i solen håller paraplyet åt de svaga i regnet men där den långsiktiga strävan alltid är att solen ska skina på alla jordens barn (och helst utan att man ska behöva skydda sig för strålningen.)
Det är dags att lansera det gröna folkhemmet 2.0 och i min mening så ska Lena Sommestad vara en av de som driver den utvecklingen.

Bloggat om Socialdemokratins förestående vägval har idag: Annika Högberg, Peter Högberg, Andreas Sjölander, Lena Sommestad, Johan Westerholm
Om Lena Sommestad i Ekots lördagsintervju: Martin Moberg, Sebastian Stenholm
Kulturbloggen tar ansvar för Juholts musikaliska bildning. Springsteen och Elvis kan han tydligen redan.

AB

Fler progressiva bloggar på NetRoots

6 kommentarer:

 1. Hon skulle definitivt platsa där, för övrigt också i programkommissionen.

  SvaraRadera
 2. Staffan verkar alltid själv bli förvånad över att det blir så långt det han skriver. Vad gör det när det är så förbannat bra:)

  SvaraRadera
 3. @Enn Hur föreslår du som gammal räv att vi gräsrötter ska göra för att försöka skapa en position åt Lena framöver?

  @Sebastian Tack, det värmer! (Kort och koncist)

  SvaraRadera
 4. Till Staffan Lindström: Platserna i VU och partistyrelsen är ju delvis kvoterade mellan partidistrikten, och rockader fordrar skiften, till exempel att Thomas Östros, också från Uppsala, ersätts av någon annan som ekonomisk-politisk talesman för vårt parti. Men på den punkten är det Håkan Juholt som har manövermöjligheterna.

  Ett sätt att få in Lena i partiets framtidstänkande vore att välja in henne i programkommissionen. Där skulle hon ha mycket att ge.

  I övrigt bör hon göra som Håkan Juholt har gjort: åka land och rike runt och tala på arbetarekommuner och (S)-föreningar. Hon är en mycket bra talare, så på kuppen skulle hon bli mer känd och få allt mer uppbackning runt om i landet.

  SvaraRadera
 5. @Enn Kokk

  Om Thomas Östros ersätts som ekonomisk-politisk talesman för att ge plats åt Sommestad borde han kanske ersättas med - Sommestad. Vilka sköna duster det skulle bli med Anders Borg.

  SvaraRadera
 6. En så klok kvinna som Lena Sommestad får vi (då kan man kanske rösta på S) bara inte missa om det ska vinnas val, hon måste få en framträdande roll i partiet.

  SvaraRadera