15 mars 2011

Att leva som man lär - nu får vi skärpa oss i (S)-ledda Göteborg

Efter 10 veckor som förtroendevald politiker har jag redan förstått att det är lätt att hamna i fällan att ha världens mest ambitiösa och framåtsyftande program men att när det ska betalas så saknas det pengar. Jag tycker ändå det är ovärdigt av en Socialdemokratiskt ledd kommun att sätta människor i det moderna sysselsättningsexperimentet Fas 3.
Västnytt har i dagarna haft flera reportage  med exempel på hur det kan fungera i Fas 3.
Av de västsvenska kommunerna är Trollhättan sämst i klassen men Göteborg klar tvåa med 6.2 miljoner i statligt bidrag för att anordna Fas 3 platser.
Det är självklart viktigt att människor som hamnar i arbetslöshet stimuleras och utvecklas så att de kan hitta ett nytt jobb. Fas 3 är dock en återvändsgränd. Så här säger kommunalrådet Anneli Hulthén om Fas 3 till ETC Göteborg tidigare i år.
"Om man inte ser vad som är det egentliga problemet och försöker göra något åt det, så spelar det ingen roll hur mycket man piskar på de arbetslösa eller sjuka"
Anneli har rätt och jag vet att Göteborgs kommun har lagt extra pengar på åtgärder mot arbetslösheten men det är fel sätt att täppa det hålet med Fas 3 pengar. Det rimmar illa, helt enkelt.
Anna Johansson som är en politiker vars goda vilja jag inte tror att någon socialdemokrat betvivlar skriver i en debattartiklel i GP häromsistens:
"det handlar inte om att offra värden om en jämlik samhällsgemenskap som ger människor frihet och skäl att känna sammanhang i tillvaron."
Fas 3 är precis en sådan institution som berövar människor frihet och sammanhang. I Malmö har den likaledes s-styrda kommunen varit väldigt tydliga och ger ett konstruktivt förslag till regeringen för att kunna hjälpa till att lösa situationen för många av de 17 000 långtidsarbetslösa i Malmö.
Så här lät det i  SR Malmöhus 14 februari.
"– 96 procent av de långtidsarbetslösa som hamnar i fas 3 tvingas till förvaring hos olika anordnare, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.Istället vill Socialdemokraterna i Malmö se ett ökat stöd till kommunala projekt för att motverka långtidsarbetslösheten.
– Ge oss pengarna för vuxenutbildning och för sysselsättning, så lovar vi att fixa hur många jobb som helst till Malmös 17 000 arbetslösa, säger Andreas Schönström. "
Jag tycker att de s-ledda kommunerna i detta har en möjlighet att gå samman och uppvakta regeringen med gemensamma förslag för att bryta dödläget och ge regeringen ett alternativ till att fortsätta med den misslyckade arbetsmarknadspolitik vi nu ser. Framförallt så ska de som jobbar i kommunen vara avlönade av kommunen. För jämlikhetens skull.

För en djupdykning ner i exakt hur ovärdig en Fas 3 plats kan vara rekommenderas ett besök på Löntagarbloggen, idag om en studie i dumheter.
Fasan-bloggen handlar också om Fas 3
Martin Moberg uppmärksammar också Fas 3 idag
LO-tidningen


Fler progressiva bloggar på NetRoots

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar