9 februari 2011

Vi måste byta perspektiv NU!I stort och smått, vått och torrt, nöd och lust lever jag där jag gör.
Jag kan inte låta bli att se att vi är på väg åt helt fel håll i Sverige, EU och övriga västvärlden. Det är troligt att vi varit det i tusen och åter tusen år men att vi alltid på något sätt lyckats finna nya sätt att överleva går ju inte att motsäga. Snart har vi dock kommit till vägs ände. Planeten vi bor på klarar inte mer. Befolkningen är också hårt ansatt. Vi måste förändra det "mindset" vi har och vi måste börja i hjärnorna hos oss som är politiskt aktiva och vi som är politiskt aktiva måste få med oss fler.
I Sverige bygger vi idag vårt samhälle på något vi kallar representativ demokrati. Newsflash - det är inte mycket som representerar mig idag.
Jag vill se en total perspektivförändring inom den folkvalda stammen.
Vi kan inte se ekonomin som vårt största ansvar. Ekonomiskt ansvarstagande är viktigt men det är inte allt.
Politikens ansvar är människorna och miljön. Inte förvaltningen, inte systemet, inte nationen eller EU. Människorna. Var och en lika viktig. Miljön, så att människor och andra arter har frisk luft att andas, rent vatten att dricka och kan vistas utomhus utan att behöva tänka på om atmosfären skyddar där de är. Trots att jag intellektuellt inser att alla insatser för att rädda miljön på lång sikt är mer värdefulla än att verka för att människor på kort sikt få en bättre tillvaro, anser jag att vi måste börja där, för när vi förbättrar människors livsvillkor så kommer kraften att tillsammans satsa på miljön vara mycket större även om vi naturligtvis måste göra både och under tiden. Den här processen vill jag (och andra) kalla för det Gröna Folkhemmet.
Här följer några saker som hade varit annorlunda om vi haft den enskilda människans bästa i ögonen istället för "nationens" eller som man också kan kalla det "företagens" och "ägarintressenas".
Vi har i Sverige idag ett system (Fas 3) där seriösa och andra företag och organisationer tjänar pengar på att ha arbetslösa hos sig. När kritik uppstår stänger arbetsförmedlingen av personerna. Företagets välvilja är viktigare än människans värde och rätt att uttrycka en åsikt. Det här är ett så djupt ovärdigt system.
På den otroligt mytifierade och av, i slutändan, ekonomiska hänsyn korrumperade utrikespolitikens altare håller mitt land förtryckar-regeringar bakom ryggen, direkt eller indirekt. Vi passar också på att sälja vapen till dem så att de effektivare kan förtrycka sina eller andra nationers befolkningar. Vi protesterar inte heller när internationella ekonomiska institutioner håller kvar fattiga nationer i skuld, när de tvingas anta ekonomiska villkor som på lång sikt utarmar dem. Vi är passivt och aktivt med och skapar en värld där ojämlikhet och förtryck mot de svaga kan fortsätta att frodas på en institutionell nivå såväl som på en mänsklig t.ex. i stora delar av Afrika.
Allt för få står upp för människovärdet. Allt för få agerar som om alla människor har lika värde. Det är svårt att göra det. Konstigt nog så anses det inte vara ett positivt förhållningssätt.
De som gör det kallas ansvarslösa, att man agerar mot nationens/förvaltningens intresse.
Det är här vi måste förändra perspektivet först.
Människorna i det här landet kan vara kriminella, dumma, jobbiga, handikappade, arbetslösa, nyinflyttade, barn, pensionärer, förtroendevalda eller yrkesarbetande. Det spelar ingen roll.
Vi ska jobba för alla individer. Inte 2/3-delar, eller "de som jobbar". Det är meningslöst att den som jobbar och har små barn får mer pengar i plånboken om barnens tid på förskolan eller i skolan är dålig. Det är fel att man blir olika behandlad i vården beroende på sin sociala status. Det är sjukt att människor bestämmer att andra människor saknar skäl till att komma till vårt land. Att vi har psykiskt sjuka som av resursbrist inte kan tas om hand och därför hotar att skada sig själva och andra.
Vid alla tillfällen när man säger att "enskilda fall" kan drabbas har vi misslyckats som välfärdsstat. Då har ekonomismen segrat över humanismen.
Det är dags för den sociala och universella humanismen att ta över.

Stor blogglusta kring FAS 3 idag bl.a. StorstadLöntagarbloggen, Peter Johansson, Martin Moberg, Roger Jönsson, fas 3 bloggen, FASAN
Cecilia Dalman Eek skriver idag läsvärt i GP om utrikespolitiken.
Andra medier om arbetsmarknadspolitik och FAS 3 AbSydöstran, Nyhetskanalen
Andra bloggar om FAS 3 och Utrikespolitik, humanism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar