4 februari 2011

Partiledarkonklaven: Vi behöver ny kraft både i retorik och politik

Jag drabbades av lite funderingar idag på väg från barnavlämningen. Funderingarna har sin början i när valberedningen igår presenterade sina kriterier för en ny partiledare, vägt mot en enkät med partiledarkandidater i GP igår (se bild, inte på nätet) och i den kontext Göran Johansson i måndags presenterade valberedningens roll på ett möte i Frölunda Kulturhus.
Min fundering är var den politiska kraften tagit vägen i diskussionen?
Valberedningen efterlyser en massa organisatoriska egenskaper samt erfarenheter. Ingenting om ett visionärt ledarskap, ingenting om en retorik som kontrasterar mot alliansens. Förvisso står det att man ska kunna vinna val men det kan väl klassas under kategorin - Nähä!
När GP frågar fem ledande sossar, Palm, Damberg, Sommestad, Östros och Österberg så behagar bara de tre första att svara på enkäten och då svarar de två riksdagsledamöterna lydigt på frågorna men Sommestad vågar ifrågasätta frågans giltighet. Att Östros och Österberg överhuvudtaget inte bryr sig om att svara diskvalificerar dem från min lista på kandidater jag kan tänka mig att stötta.
Vad jag är ute efter är att vi inte kan fortsätta att besvara frågor med - Jo, men... Vi måste börja säga. - Den frågan är felaktigt ställd, den utgår från att vi lever i en värld som måste vara just så här. Att det ekonomiska och politiska landskapet måste se ut just så här.
Många efterlyser självförtroende och att vi ska lita på de socialdemokratiska idéerna. Mer och mer forskning visar att vi har fog för det samtidigt som det nyliberala tänkandet med människor som allt igenom rationella produktionsenheter får duktigt på pälsen.
Det självförtroendet saknar vi från i stort sett alla ledande socialdemokratiska företrädare idag. Man säger hellre att det var fel att kampanja mot Rutavdrag och för fastighetsskatt än säger att vi tror på att samhället måste ha stora resurser för att stötta och hjälpa de medborgare som behöver det samt för att utvecklas och växa mot framtiden. De resurserna måste tillföras på ett sätt som är solidariskt utformat.
Vem är förste ledande företrädare ut med att föreslå en total revidering av det sönderfallande skattesystemet, istället för att prata om detaljer i det nuvarande? Jag har hört Anna Johansson nämna det, vi får se om det kommer upp på kongressen. (Där jag vill vara ombud).
Det som är viktigt att komma ihåg är att enbart en förändring av retoriken (läs ny partiledare) för oss en bit på vägen men för att komma i mål och vinna 2014 och 2018 så måste vi också förändra politiken, lyfta våra blickar och se framtiden med råg i ryggen och stora tankar i huvudet.

Lästips i ämnet: Arbetarrörelsens Tankesmedja, Aftonbladets Karin Pettersson har idag skrivit en mycket läsvärd krönika om "the joy of politics".
Gammelmedia: SVTDNEkotLO-tidningen (tack till Göran Johansson för länkar)
Bloggat: Peter Högberg, Sandro Wennberg,Peter Johansson, Johanna Graf, Martin Moberg m.fl på
NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar