10 februari 2011

Mr Baylan to reality check, please

Ibrahim Baylan
Jag vet inte om Ibrahim Baylan är ironisk när han talar med journalister men ibland (oftast) hoppas jag det. Dagens uttalande i Aftonbladet är inget undantag.
– Det sätt som valberedningen jobbar på är bra för det innebär att fler får komma till tals, inte bara de som är mediestarka eller röststarka.
Mannen skojar uppenbarligen eftersom det som många av oss nätaktiva medlemmar vänder sig mot är att det är en sluten process där vi inte vet vad medlemmarnas åsikter har för vikt och vi är inte starkare än den styrka man ger oss.
En kandidat ska presenteras till extrakongressen (och ja, jag vill fortfarande bli ombud, votes please). Den kandidaten föreslås av valberedningen. Valberedningen vill bara ha dialog med partidistrikten, dvs ordföranden och ev. försteombudsman i partidistrikten. Partidistrikten har uppmanats att lämna in namnförslag till valberedningen utan att rangordna dem. Hur namnen tas fram bestämmer partidistrikten, dvs styrelserna i partidistrikten. De vill säkert ha in synpunkter från medlemmarna men vad de tar hänsyn till av dessa och hur dessa synpunkter ser ut kommer aldrig att redovisas. Eller?
Eftersom det (i stort sett) saknas kandidater till partiledarposten så får dessutom distriktens process pågå i blindo. Det finns ingen kandidat som vågar säga att om jag blir vald så vill jag det här med vår politik och med vårt parti. Gör man det är man körd enligt valberedningens Göran Johansson.
Öppna kriskommissionen tycker sig ha funnit ett bra sätt att komma runt problematiken att enskilda personer skulle förstöra sina chanser om de kandiderar öppet. En enkät har gått ut till 156 toppsossar i riksdag, partistyrelse och VU plus några andra kandidater. Om ÖKK får in svaren och ges möjlighet att presentera dessa svar för valberedningen och medlemmarna så blir det ju inte ett dugg dramatiskt. Snarare lite lamt och tråkigt. Dessutom skulle vi de närmaste veckorna slippa spekulationer kring de namn som media gillar utan kunna ta intryck av de kandidater som faktiskt vill. Om valberedningen sen går för ett annat namn än vår favorit, sånt händer, vi famlar i alla fall inte i blindo längre och  kongressombuden vet vad det är de röstar fram. För tro inget annat, den kandidat som valberedningen föreslår kommer att bli vald, om det så är Ibrahim Baylan själv.

Bloggat om detta har P Högberg, Westerholm, Krassman, Tokmoderaten, Einerstam, A Högberg , Moberg och fler med dem t.ex. på:
NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?
Fler bloggar om Socialdemokraterna, Partiledare, Ibrahim Baylan, politik

6 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! Mej behöver du inte tacka, eftersom det räcker för mej att få ytterligare en bra sosse-blogg att läsa!
  Själv röstar jag för att Lna Sommestad skall ingå som partiledare och atta alla de andra i partiledningen inkluisive Ibrahim Bayla skall AVGÅ!
  Bengt Nilsson, röd gråsosse

  SvaraRadera
 2. Tack ändå Bengt:-).
  Tycker också att dina förslag är rimliga även om det inte är troligt att de blir verklighet. Det starkaste ryktet går för att det jobbas i kulliserna för Tomas Östros just nu. Det kan vi som tror på ny kraft jobba emot genom att kontakta våra partidistrikt.

  SvaraRadera