11 februari 2011

Lokalpolitik Göteborg: När barnens perspektiv glöms bort

Jag har en gång tidigare nämnt BK Lobo. En liten fotbollsförening i en liten del av min stadsdel.
Jag blev uppmärksam på deras situation när jag läste en insändare i GP.
"Skrota inte fotbollsplanen"
Göteborgs stad planerar nu att bygga nya bostäder i Flatås. Tyvärr har ingen av arkitekterna tänkt på barnen. Det finns idag en elvamanna fotbollsplan intill Flatåsskolan. Detta är den enda fotbollsplanen i området. Istället är det planerat för en femmannaplan. En katastrof för BK Lobos verksamhet. Förenngen hyr planen varje måndag till fredag 17.30-20.30. Det förekommer även matcher på kvällar samt helger. Vi har tio lag som delar på dessa tider. Barnen som bor i området är är varje dag, sju dagar i veckan och leker och spelar fotboll. Skolan har flera hundra elever som också är i behov av en stor plan dbland annat spelas brännboll. Denna plan fungerar även som avlastande för skolgården som inte är så stor. Alla ledare, lärare och föräldrar är överens om att barn behöver röra på sig mer, inte minst politiker, läkare samt lärare. Därför är det beklämmande att se den usla planeringen där endast en femmannaplan ingår. Det går inte att bedriva någon verksamhet på en sådan liten plan. Visst behövs det fler bostäder men i beslut som fattas på denna nivå har man glömt av barnperspektivet. Barnen som är det viktigaste vi har. Två frågor blir kvar: Vart ska våra barn sparka boll och leka och vart ska de ta vägen?
Efter att ha utforskat ärendet lite så är det tydligen så att kommunens förvaltningar kommit överens om att där det idag spelas boll varje dag inte längre ska vara möjligt att ha en verksamhet för alla barn. Där ska förtätas.
Jag vet tyvärr inte om BK Lobo eller Flatåsskolan har erbjudits en alternativ yta i närheten där de kan spela, jag hoppas att det åtminstone är med i planen. En plats för spontan och/eller organiserad fysisk aktivitet i ett mycket tättbebyggt område är väldigt mycket värt på många sätt. I det generationsskifte som pågår i Högsbo ökar dessutom antalet barn i stadsdelen fortare än beräknat.
Det här är för mig ett exempel på när man i Kommunstyrelsen säger en sak; "barnens Göteborg" och sen gör kommunens förvaltningar något annat. Även om det är superbra och mycket välkommet med nya bostäder i Flatås så har man bestämt att det behovet är viktigare än barnens möjlighet att röra sig och för BK Lobo att organisera den verksamheten på ett bra sätt.
Som fritidspolitiker och aktiv i idrottsrörelsen tycker jag att det är väldigt tråkigt att höra om BK Lobo och jag hoppas att vi kan i SDN Askim-Frölunda-Högsbo vara mycket uppmärksamma så att vi ställer frågan om barnens villkor först. Före frågan om kostnader och före frågan om vilka andra intressen som påverkas. Det uppdraget har vi fått från kommunstyrelsen.

Fler progressiva bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?
Fler bloggar om politik, Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar