15 februari 2011

Kriskommissionen rapporterar - vem agerar?

Anna Johannson och Ardalan Shekarabi , ordförandena i
socialdemokraternas kriskommission
Igår tipsade jag om den Öppna Kriskommissionens rapport om politikutveckling. Idag kom den officiella socialdemokratiska kriskommissionens rapport. Ni kan läsa den här eller klicka på Slidesharedokumentet nedan.
Kriskommissionen har gjort ett bra jobb från sina förutsättningar och jag har inga problem med att skriva under på nedanstående:

Kriskommissionens viktigaste förslag: 

- Arbete åt alla – för ekonomisk utveckling och goda villkor. Socialdemokraterna behöver skapa ett fördjupat och trovärdigt program för full sysselsättning.
- Välfärden måste hålla hög kvalitet och ge människor trygghet. Skolan måste ge alla barn en lika bra start i livet.
- Grön omställning. Klimatpolitiken är avgörande för framtiden och behöver utvecklas med ett mycket aktivt förhållningssätt.
- Vår plats i världen. Socialdemokratin måste stärka sitt internationella arbete och kanalisera progressiva människors engagemang i ett brett folkrörelsearbete.
- Utveckla demokratin. Socialdemokratin behöver tydligare formulera ett program för hur demokratin kan stärkas.
Rapporten föreslår också förändringar i partiets organisation för att få ett öppnare parti med mer medlemsinflytande. Utmärkt. Peter Andersson hade velat se mer långtgående förslag på förändringar i organisationen. Ska bli kul att se om han utvecklar dessa tankar.
Det jag saknar på presentationen idag är steg 2. Framtiden.
Nu har vi en rapport som ger viktiga nycklar till en socialdemokrati för framtiden. Hur gör vi nu då? Vem gör?  När gör vi?
Min förhoppning är att Socialdemokraternas verkställande utskott eller partistyrelse mycket snart lägger fram en handlingsplan för hur kriskommissionens rapport ska förvandlas till praktiska förslag och när de ska implementeras i politik och organisation.
Vid extrakongressen i slutet av mars kan viktiga beslut kring dessa frågor fattas men vi behöver en färdriktning innan dess. Vad säger du Mona Sahlin. Ett sista krafttag för att säkra att kriskommissionens arbete kommer att leva i partiet och bygga en grund för en ljusnande framtid. Det skulle väl kännas skönt att lämna över till nästa partiordförande?

HBT-sossen tar upp ett citat som fick mig att fnissa då det nästan ordagrant är vad jag skrev igår.
"Socialdemokraterna ska bli Sveriges mest nyfikna, öppna, progressiva och ödmjuka parti"
 Säger kriskommissionen idag, igår skrev jag:
"...leda till en öppnare och nyfiknare socialdemokrati med mer ödmjukhet och längre känselspröt"
Massor av bloggar och media på denna rapport förstås. Länkarna är kärleksfullt lånade av Alexandra Einerstam och Sandro Wennberg.
Andra som skriver om Kriskommissionens slutrapport: Nyhetskanalen,SVTSVT2Peter AnderssonPeter JohanssonSRSR2SvD,AftonbladetAftonbladet2SSUVLTAftonbladet3Johan Westerholm,Peter Johansson2SR3Annika HögbergJohanna GrafMartin Moberg,Peter Högberg, TokmoderatenJohannes ÅsbergUlf Bjereld, P Högberg igen
Bloggare om detta: Storstad, Veronica Palm, Johan Westerholm, Röda Malmö, Bengt Silfverstrand, Norah4U, Sebastians tankar, Olas tankar, Henrik Alexandersson, Magnus Andersson, Lars Björndahl, Ledarbloggen, Makthavare.

Gammelmedia: AB1, AB2, AB3, AB4, Aftonbladet, Aftonbladet, Arbetarbladet, Axess, Corren.se, Dagens Arena, Dagens Industri, Dalarnas Tidningar, DN, EX, Göteborgs-Posten, Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Norrtelje Tidning, Politikerbloggen, Politikerkollen, Skånskan 2, Skånskan, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR5, SR6, Sundsvalls Tidning, SvD, SvD2, SVT,SVT1, SVT2, SVT3, TV4, TV4 2, Upsala Nya Tidning 1, Upsala Nya Tidning 2, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens-Kuriren, Östersunds-Posten.

Fler progressiva bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in att diskutera rapporten!
Intressant?
Fler bloggar om politikSocialdemokraternakriskommissionenÖppna kriskommissionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar