11 februari 2011

Gästbloggare: Håkan Werner Linnarsson - Valfrihet och förtroende

För några dagar sen erbjöd jag denna publiceringsplattform för kandidater till de 13 ombudsplatserna för Göteborgs partidistrikt (jag är en). Den förste som nappat är Håkan Werner Linnarsson - fler är hjärtligt välkomna!

Valfrihet och förtroende

Utan att göra anspråk på någon slags helhetslösning så vill jag dela några av mina tankar inför kongressen i mars!

Välfärden som vi under decennier arbetat med att bygga upp och utveckla syftar i grunden till att svara mot människors behov och utjämna skillnader och öka jämlikhet. Inte för att alla skall ha lika utan för att alla skall få möjlighet att utvecklas.

I vår strid för välfärden hamnar vi ofta i försvar av apparaten inte i strid mot orättvisor, här behöver vi bli tydliga! Vi behöver också våga låta olika former och lösningar växa fram. Vi kan inte uppfattas vara emot människors rätt att själva välja vilken skola eller omsorg, men vi måste ha förmågan att förklara den spänning som finns mellan absolut valfrihet och att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Om det fanns förskolor med lediga platser i varje stadsdel, skulle de flesta hålla med om att pengarna kunde använts till bättre saker, som fler lärare eller mer förebyggande. 

Med detta vill jag inte säga att vi inte skall ha valfrihet, tvärtom. Men vi måste förklara att valfrihet också kostar och då blir det en balansgång.

Skall socialdemokratin återvinna ett stort förtroende måste vi kunna se problem och utmaningar som finns i dag, vi måste kunna stå upp för de som mest behöver samhällets stöd, men en stark välfärd behövs av det stora flertalet, vilket innebär att exempelvis också vardagspusslet för den sk medelklassen också måste ses som en utmaning som vår samhällsmodell måste hantera. Solidariteten blir lidande om man inte känner att man får en rimlig kvalitet och service för att andra skall få stöd.

Håkan Werner Linnarsson
kandidat till ombud på partikongressen


Fler progressiva bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?
Fler bloggar om politikGöteborg, extrakongressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar