12 februari 2011

Ansvaret som flytt

Under morgonbläddringen av dagens GP fann jag en debattartikel av FP:s EU-parlamentariker Cecilia Wikström. Hon har, liksom många Netroots-bloggar, upptäckt att vår ministerkader inte är så sugna på att ta ansvar för - någonting.
Artikeln bygger på uttalanden om att ministrar inte får  uttala sig i "enskilda fall". Det stämmer naturligtvis inte. Vad ministrar inte får göra är att ringa till en ansvarig tjänsteman och säga: "Nu ska du göra så här." Ett uttalande kan sätta press på tjänstemannen men denne har lagar och förordningar att förhålla sig till. Det är dessa ministern är ansvarig för.
För en kritiker så känns det som den moderatledda regeringens ministrar är vältränade dockor som har sina talkort och håller sig till dem.
Minns Billgrens - Det är regeringens hållning att inte uttala sig om (Wikileaks) och Engströms - Vi får aldrig ge upp om en enda människa.
Tomma fraser av förakt mot de medborgare som är uppgivna och för de som vill veta vilket ansvar regeringen tar för vårt förhållande till andra nationer.
Statsministern är däremot lite mer tydlig om vem han tycker är ansvarig för sin situation: Den enskilde. Det är den enskildes problem att den är sjuk eller arbetslös, outbildad eller att man hamnat snett.
Det stämmer ju. Det är den enskildes problem. Men det är samhällets ansvar att försöka bidra med lösningar till problem som väldigt många invånare har.
Uttalandet låter. -Vi tar ansvar för Sverige. Det är fel. De tar ansvar för Sveriges statsfinanser. Ansvaret för och emot Sveriges medborgare har de avsagt sig.

Fler progressiva bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?
Fler bloggar om politik, regeringen, ansvar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar