19 januari 2011

Primegate: Det är inte därför folk är arga, Niklas Nordström, anklagelsen kvarstår.

Niklas Nordström
Väldigt många socialdemokrater är arga på Niklas Nordström efter "Primegate". Men han skäms inte. Tvärtom. I dagens ledarkrönika i Göteborgs-Posten försöker han att köra ett blamegame på "reaktionär politik".
Har han inte förstått att det är egentligen inte är det politiska budskap han förespråkar som människor känner sig lurade på?
Självklart skall Sverige utvecklas och att näringslivet är en del av denna utveckling är lika självklart. Det tror jag 99% av alla som kallar sig socialdemokrater tycker.
Nordström har nog lite enkelt köpt idén om att det är näringslivets avkastning som är det bästa måttet på hur bra ett samhälle mår men hans politiska budskap kan rymmas inom koalitionen Socialdemokraterna.
Det är inte därför folk är arga på dig Niklas Nordström.
Du har jobbat undercover för en uppdragsgivare som bara ser till företagens avkastning. Du har säkert framfört åsikter som du står för men du har tagit betalt för att framföra dem och du har missat att berätta för dina partikamrater att du talat i egenskap av hyrd lakej istället för att, som de flesta, delta med dina egna åsikter utan dolda personliga vinstmotiv.
Ditt beteende är något som är en ögonöppnare för många och som stänger dörren för dig att delta i den debatt du vill föra.
Jag tänker i alla fall inte lyssna på dig innan du berättar vem som betalar din timpeng nästa gång.
Däremot är jag mot idén att Nordström ska uteslutas ur partiet. Han agerar ändå för vad han tycker är partiets bästa. Mången stollighet har passerat under den ribban förut.
Skuggan av "Primegate" är inget som kommer lämna Nordström eller de andra sossar som jobbar som konsulter för Prime eller andra PR-företag på lång tid, kanske aldrig.

Mycket har skrivits om "Primegate"
ett urval; Dahiel Hedén om Nordströms artikel,Lindeborg i AB, primegate.se (Prime PR:s blogg i ämnet), Pellefantia, Lena Sommestad, Mats Engström, fler på knuff.se

Fler bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?

5 kommentarer:

 1. Niklas Nordström har brutit mot PR-branschens egna etiska riktlinjer som bl a innehåller att man ALLTID, när man kontaktar en beslutsfattare eller journalister, måste meddela om man gör det på grund av ett uppdrag man har hos en kund.

  Om inte PR-branschens egna etiska minimum skall gälla inom Socialdemokraterna, ja då är vi inte bara naiva utan rent av korkade.

  SvaraRadera
 2. Niklas har gjort en korkad grej (jag vet ju inte vad han gjort och inte, men som det framställts). Han har underlåtit att var tydlig med sin roll, varvid partimedlemmen Niklas blivit sammanblandad med PR-konsulten Niklas med uppdrag åt Svenskt Näringsliv. Detta är klantigt och kanske även (beroende på motiv och på vad som faktiskt hänt) djupt klandervärt.

  MEN, det känns väl lite som om det tonläge med vilket man kritiserar Niklas hänger ganska intimt ihop med hur man känner för den nyans av socialdemokrati man förknippar honom med. Niklas (och de andra) har alltså lämnat sina egna åsikter med ett öppet mål, och de som inte gillar hans åsikter tvekar ofta inte att sparka in bollen.

  Så, någonstans har Niklas en poäng i det han skriver. I det fall frågan handlar om framtida inriktning för Socialdemokraterna så tror jag att man bör lämna Primegate därhän. Att Niklas burit sig tveksamt åt varken stärker eller försvagar de åsikter han är en av många socialdemokrater att förespråka. Andra som har dessa (eller besläktade) åsikter skall inte misstänkliggöras på grund av det någon annan (nämligen Niklas) gjort eller inte gjort. Om så sker vingklipps en viktig komponent i den socialdemokratiska idédebatten, och det skadar partiet och det skadar Sverige.

  SvaraRadera
 3. Anders - Din analys är antagligen riktig, att ju längre från Niklas Nordströms åsikter någon står destå argare blir man.
  Det jag vänder mig mot är egentligen inte åsikterna i sig, även om han förenklar, Daniel utan de tvivel som väcks vems agenda han för när han framför dem. Daniel Hedén har adresserat själva åsikterna bra här: http://danielheden.blogspot.com/2011/01/men-nu-far-han-val-anda-ge-sig.html

  SvaraRadera
 4. Har du sett den här siten?

  http://komigenlena.nu/

  Kanonbra tycker jag!

  M. E.

  SvaraRadera
 5. jodå, jag har sett sidan och jag har tipsat på Twitter och FB också :-).

  SvaraRadera