8 oktober 2010

Rocka röven av högern!

Min Göteborgska ordförande Anna Johansson pratar i Aktuellt om att vi - (s) måste vara "relevanta". Citatet har använts kreativt i det här träffande och roliga ljudklippet. Nu är relevansen inte det egentliga problemet. Problemet är struktur, kommunikation och framtoning. Jag vet att det låter ytligt men det är faktiskt framförallt ytan som behöver renoveras. Vi är så tryggt övertygade om att de grundvärderingar om frihet, jämlikhet och gemenskap som vårt parti står på är så rätt (vilket även forskningen visat) att det blir tråkigt.
Hur ska vi kunna förklara för "folket" att det faktiskt inte alltid är bra med något nytt, att 230 år gamla värden fortfarande är "relevanta".
Vi måste helt enkelt så smått göra en revolution med allt annat än värderingarna. Skita ner det och återgå till en mer jordnära kommunikation och även om vi behöver starka företrädare så får det inte ske på bekostnad av budskapet hellre en sur jävel som säger bra saker än en smilfink som försöker ställa sig in. Om politik är Bingolotto idag så vill jag göra det till en rockfestival.
Partiet måste börja med att våldföra sig på sig självt. Johan Westerholm skriver om vår organisation och de processer och personliga intressen som ibland verkar viktigare än politiken. Om det är något ordsnyltarna i Moderaterna lyckats med så är det väl att snabbt vända hela ordstäven och köra mot samma mål i ny båt.
Det var en mindre revolution för dem och det behövs en mindre revolution även hos oss, vi får se om partiets omorganisation ger det intrycket. Men. Vi gjorde en valrörelse som faktiskt engagerade många av våra medlemmar i aktiviteter som kändes meningsfulla och viktiga. Vi måste också vitalisera den delen av rörelsen, i en centraliserad organisation med åldrande medlemsskara är det svårt, all erfarenhet av hopslagning av ideella föreningar visar att 1+1 i bästa fall blir 1,5. Det är viktigt att vi värnar om de medlemmar och de rester av folkrörelse som finns men samtidigt öppnar dörren för nytt blod och nya organisationsformer. Liksom i näringslivet och idrotten pratar vi egentligen om mellanskikten i organisationen som ett problem och partiets mellanskikt är anpassat för en större medlemsskara än som finns idag.
Men det här är ju kärnan och ytan. Både och. Eftersom det i så stor utsträckning är organisationen som ansvarar för vår yta så blir en moderniserad organisation också en fräschare yta. Sen måste vi också göra våld på nya mönster där politik måste vara "förpackad" på ett sätt som tilltalar den allt mer innehållsbefriade medievärlden. Det är så förbannat lätt att inte lita på det man kan och inte lita på det man vill utan köra på det man "borde" göra
Jag vill se ett fult och skitigt parti som säger att utseendet inte är viktigt, det är innehållet som räknas.
Rocka röven av högern!

Gammelmedia:Ab, Ex, DN,
Bloggat: Peter Högberg

Mer på NetRoots

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar