1 oktober 2010

Dags att lägga näsan i blöt

Jag har inte haft för vana att kommentera SD, (det är väldigt många andra som gör det bättre) och jag skall väl egentligen inte göra det här heller.
Jag tänkte kommentera den debatt som uppstått efter Paulina Neuding och Johan Lundbergs artikel i DN häromdagen. Ni kan ju läsa den själva men kortfattat går den ut på att man inte kan diskutera "invandringens problem". Anledningen till detta inlägg är kommentaren på Fokus "Splittrad borgerlighet".
En som har försökt att kolla upp Invandringens problem är komikern Magnus Betnér som har gjort ett bra jobb med att få fram siffror på vad invandringen innebär, längs ner i det länkade inlägget finns länkar till fem långa artiklar om SD:s argumentation
Det finns problem som är relaterade till invandring men problemen är aldrig själva invandringen, det är vårt samhälles oförmåga att hantera segregation, integration (om nu det ska vara nödvändigt), problem i skolor och med arbetslöshet. Det här är en problematik som drabbar människor som bor i Sverige, födda här eller ej.
Det finns mängder av människor som kommit till Sverige som flyktingar eller arbetskraft som inte har några sociala problem överhuvudtaget och som tillför oerhört mycket till vårt samhälle bl.a. i kraft av att ha en bakgrund som inte ser ut som den som är tredje eller hundrade generationen svensk.
Vi måste börja se människor som tillgångar och de som drabbas av sociala problem som samhällets problem istället för att stigmatisera över en miljon personer boende och i många fall födda i Sverige.
Jag har väldigt svårt att förstå begränsningar i flykting och invandringspolitik på det sätt som sker i EU och i Sverige. Det är dags att byta fokus från att se grupper av människor som kostnader för ett samhälle till att se oss som tillgångar och individer, oavsett födelseort. Vi ska också se kostnaderna som, fullt finansierade, sociala investeringar.
Fler progressiva bloggar på Netroots.
Andra inlägg om "invandringens problem"
Ali Esbati, Fredrik Segerfeldt, Lena Sommestad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar