15 september 2010

Tips inför Utfrågningen

Ikväll är det dags för det rödgröna laget att under 2 timmar minus reklam bli utfrågade i TV4. Varje framträdande som görs nu är det oerhört viktigt att vinna väljare från den stora gruppen osäkra och dessutom försöka mobilisera från soffan.
Vad är det jag vill se och höra då?
Jag vill se och känna att Mona Sahlin är på tårna, att hon går på hårt och att hon är (missförstå mig rätt nu) mindre tydlig med vad som sägs än hur det sägs. Det är dags att släppa hårt intränade fraser från en lång valrörelse och börja blicka framåt.
En av de många roliga sakerna med en valrörelse är att man träffar många kloka människor som säger kloka saker. En av dessa var Ylva Johansson som gjorde en blixtvisit på västkusten för att trimma våra argument. Hon gav oss en mall för hur vi kan föra ett politiskt samtal och jag menar att den gäller för våra Rödgröna partiledare ikväll också.
1. Vision - vilket samhälle vill vi ha! Den vinner vi mot de blå 10 dar i veckan.
2. Konkretisering - vilka är de första och viktigaste stegen mot vår vision. Vi har bra idéer men de har inte givit utslag i opinionen, kanske är de för praktiska, för kloka, för intetsägande. Dags att dra på lite nu.
3. Kontrast - vad gör de. Här är vårt problem, de flesta har det ganska bra och kanske inte märker att många har det väldigt tufft och att det går åt fel håll.
4. Optimism - Det finns stora problem men vi kommer att klara av det med nya kreativa metoder för samverkan och samhällsbyggande. Om vi lyckas förmedla den känsla av säkerhet som finns på att vi kan klara det men samtidigt vara ödmjuka kring det faktum att det tar tid att förändra vissa saker så vinner vi denna match mot borgarna också.
Vi måste använda den fördel vi har av att vara sist ut och verkligen passa på nu när de inte kan svara! Jag menar inte att vi ska ljuga, det behöver vi inte, men vi ska vara oerhört tydliga med att det är ett systemskifte som pågår och att de extra hundralappar i sänkt skatt som utlovas måste tas någonstans ifrån. Även från de som på kort sikt tjänar på reformerna.
Framförallt så är det dags att vara mindre nervös för att visa enad front och mer sugen på att få fram ideologin bakom.

Fler rödgröna bloggar på Netroots
Håll ett extra öga på Alliansfritt Sverige, Storstad, Högbers tankar, Mitt i Steget, Peter Andersson - med rätt att tycka, HBT-sossen, Martin Mobergs blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar