14 september 2010

Oj, så många osäkra - de ska vi ha!

I måndags publicerades en opinionsundersökning i Göteborg som visade att nästan var femte Göteborgare ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta.
I dagens Novus var det 10% i riket som inte bestämt sig.
Vad det betyder är att opinionsmätningarnas värde blir ännu mindre. Alla partier borde i det här läget vara ganska desperata på att få kommunicera sin politik och sina visioner (i alla fall de partier som har några) istället för att kommentera mätningar.
Jag hoppas att de sista dagarna in mot valet kommer att visa de osäkra på vad som står på spel.
Det är ett systemskifte i det tysta som håller på att införas. Om fyra år kan så stora delar av vår allmänna välfärd vara så raserad att det kommer att ta årtionden att komma tillbaks. 2/3 dels samhället blir cementerat och i viss mån accepterat.
Om de rödgröna partierna tar chansen att prata om detta att man visar på det orimliga att både prata om satsningar på välfärd och samtidigt sänka skatterna med enorma summor (mer än den årliga kostnaden för försvaret t.ex.) så är jag övertygad om att några kommer att bestämma sig.
Om man dessutom tar chansen att tala om sin egen politik, om jämlikhet, ekologisk omställning och utveckling av  gemensamma verksamheter. Då kommer några till att bestämma sig.
Det rödgröna gänget måste visa på de långsiktiga fördelarna med detta alternativ. Klarar vi det på alla nivåer av kedjan från partiledare till gräsrötter och nätrötter så vinner vi den 19 september. Det är jag säker på.

Fler progressiva bloggar på Netroots.
Läs Peter Högberg och Martin Moberg om Mona Sahlin
Läs Johan Ulvenlöv om utanförskapet
Läs Ett Hjärta Rött om ett mänskligare Sverige
Läs Röda Berget om Jobbskatteavdrag
Läs Claes Krantz om borgerlig lönepolitik

1 kommentar:

  1. Jag tror dessvärre att 2/3-dels samhället redan är "i viss mån accepterat" som du skriver, i breda grupper. Men ju hårdare det blir cementerat desto kommer fler att märka att det drabbar dem. Så kanske finns det en möjlighet att vända den utvecklingen.

    SvaraRadera