16 augusti 2010

När spricker fasaden?

Det är svårt att uttrycka det här, min förvåning över att Statsministern och hans gäng fortfarande verkar åtnjuta stort förtroende hos det svenska folket.
Det verkar nästan som om många är sugna på att prova att leva i ett kallare och hårdare samhälle. Att de vill betala för sig och sitt och att resten får klara sig. I en snar framtid kommer en borgerlig politik betyda följande:

1. Ökad ekonomisk ojämlikhet
2. Ytterligare försämrade gemensamma trygghetssystem och välfärdstjänster.
3. Sämre förutsättningar att byta riktning i livet genom utbildning.
4. Mindre social rörlighet
5. Privata försäkringslösningar ersätter gemensam välfärd.

I ett sådant samhälle har forskningen (japp Jämlikhetsanden igen) visat att människor är mindre benägna att delta i samhällslivet, fysisk och psykisk ohälsa ökar och våldet ökar.
Men nästan hälften av svenskarna verkar tycka att det är ett samhälle som är eftersträvansvärt. Eller har de gått på att de har fått mer i plånboken efter skatten är betald. De tänker inte på vad deras skattepengar ska betala.
Det kostar nämligen att ha ett gott samhälle för alla. Här är några exempel:
 • 83 000 kronor på ett år – det är vad en plats i grundskolan kostar.
 • 92 000 kronor per år – det kostar en gymnasieplats.
 • 76 000 kronor per år – det kostar en högskoleutbildning i snitt. Om man inte pluggar till läkare, för då kostar det 230 000 kronor,  
 • 50 000 kronor – priset för ett kejsarsnitt. 
 • 80 000 kronor – en höftledsoperation. 
 • 530 000 kronor per år – en plats i särskilt boende i äldreomsorgen

Källa: Mona Sahlin i sitt sommartal i Tantolunden 15/8 2010 saxat från Peter Högberg


Jag är ganska säker på att de flesta inte har lagt undan pengar från skattesänkningen till sin ev. höftledsoperation eller kejsarsnitt i framtiden eller till barnens eller sin egen högskoleutbildning.
Jag är också säker på att de flesta faktiskt inte vill betala direkt ur egen ficka för utbildning, vård och omsorg utan att den unika svenska modellen ska leva kvar, (Peter Andersson skriver bra om det idag). Det är därför jag är förvånad att inte denna regerings politik är genomskådad, i mina ögon står de i skamvrån redan. Reinfeldt och Borg pratar om dynamiska effekter och om långsiktighet. Jag kan inte vänta på att Sverige ska få en S-ledd rödgrön regering som har allas bästa i sinnet inte bara höginkomsttagarens. Det är djupt ovärdigt att föreslå att den fattige ska vänta tills skatten är sänkt så mycket att den rike ska börja använda sitt överflöd för att göra den fattige mindre fattig.
Läs Storstadsbloggen i ämnet, eller läs allt på Storstad!
Fler progressiva bloggar på Netroots.
Läs också på rödgrönt.se.

2 kommentarer:

 1. Var kommer pengarna ifrån idag då? Jo, det är skattebetalarnas pengar som betalar alla dessa utgifter redan idag! Så om de betalar direkt eller via skattsedeln borde inte spela någon större roll, förutom att man slipper en massa statlig administration om man betalar direkt.

  SvaraRadera
 2. Till anonym.
  Min poäng är att de som har pengar ska hjälpa till och betala för dem som inte har.

  SvaraRadera