5 augusti 2010

Kan inte Mona säga Social sammanhållning istället den 15/8?

Hade en trevlig och intressant pratstund med Lena Sommestad häromdagen.
Vi pratade (bl.a.) om att nu när borgarna har tagit den klassiska socialdemokratiska retoriken så måste vi kanske skapa nya begrepp istället för t.ex. jämlikhet och solidaritet.
I den pågående nätrotsstafetten, (Peter J, Peter H, Annika H, Johan W hittills, fler lär skynda till på Netroots) vill jag därför propagera för nya ord för våra mål. Jag vill att Mona Sahlin ska presentera nya begrepp som sätter borgarnas nuvarande retorik ur spel, istället för att använda våra tidigare, nu devalverade begrepp så använder vi nya.
Jag vill också att Mona Sahlin ska prata så det händer något i huvudet på de som har det bra i vårt land. Det är många som inte tror att det spelar någon större roll med blått eller rödgrönt, har man det bra, ett jobb och är frisk kanske det inte heller gör det för den enskilde individens vardag men jag vet att de flesta är kloka nog att inse att man inte kommer att vara frisk för alltid eller att man kan hamna snett på arbetsmarknaden och jag tror att många egentligen inser och anser att det är vi tillsammans som bör betala för att förhindra sociala katastrofer pga sjukdom eller arbetslöshet.

Därför vill jag att den 15/8 blir dagen då dessa begrepp blev centrala i den socialdemokratiska retoriken:
Social sammanhållning istället för jämlikhet - begreppet används redan inom EU.
Social rörlighet istället för minskat utanförskap - Sahlin använder begreppet flitigt i sin bok Möjligheternas Land men kanske inte just på det sättet.
Ansvar istället för Solidaritet - Det är var och ens ansvar att ta hand om alla andra, det blir lättare om vi gör det tillsammas. En i det närmaste existentialistisk tanke med rötter i rörelsen.

Det leder till att Monas tal ska handla om följande:
Sverige ska vara ett samhälle där den sociala sammanhållningen är så stor som möjligt. Det är bra för alla.
Socialdemokraterna arbetar därför för att den sociala rörligheten skall vara stor, för att var och en ska få förutsättningar att "sträva efter sina bästa stämningars längtan" (Möjligheternas land s.18-19).
Vi vill bygga ett land där medborgarna tar ansvar för sitt gemensamma bästa.
Det gör vi med en rödgrön politik där vi har utbildning i världsklass, sociala skyddsnät i världsklass, en progressiv miljöpolitik i världsklass och en politik där individernas framtidstro premieras och där investeringar och innovationer frodas, självklart i Sverige men även i EU och i ett intensivt internationellt utvecklingsarbete.

Häng med i stafetten, vad tycker du Mona Sahlins sommartal den 15/8 ska handla om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar