28 juni 2010

Utmaningen: Vad ska Mona Sahlin säga i Almedalen

En utmaning från bloggosfären om att komma med idéer för Mona Sahlin till Almedalen, det blev ett litet tal, måste säga att jag är nöjd, håll till godo:

Många vill få det här valet att handla om kronor och ören, om förtroende och pondus.
Det är helt fel.
Det här valet handlar om idén att alla människor har lika värde och därför ska ha lika möjligheter.
Det handlar om våra gemensamma intressen, att vi ska kunna lita på vår välfärd och på varandra.
Det handlar om att föra en politik som skapar jämlikhet. Inte för att det ordet är så fint, utan för att jämlikhet faktiskt ger ett bättre samhälle. För alla.
Det handlar också om att ha en positiv kraft för de utmaningar som vi står inför för att dämpa de ekologiska effekterna av vårt och andras överflöd.
Det handlar om att jobba internationellt för att fortsätta den kamp Olof Palme förde för de svagaste nationerna och kämpa mot de strukturer som tillåter miljoner människor lida och dö i onödan varje år för att den rika världen ser till sig själv.
Valet handlar om att se att frihet inte är att välja bort, frihet är att kunna välja till, att kunna byta riktning när man hamnat snett. När det behövs skall vi tillsammans kunna stötta de som har behov av det. Men det är också viktigt att det finns svängrum till de som söker utmaningar och utveckling.
Ni har hört högern säga ungefär samma ord. Tro dem inte. Ett fortsatt borgerligt styre kommer att föra Sverige bort från det gemensamma goda mot den enskilda personens isolering och oro över sin konkurrenskraft i marknadernas Sverige.
I Sverige skall vi från den 19 september lägga all kraft för att sluta suga luften ur de svaga. Vi ska med en regering ledd av socialdemokrater, genom mig, föra Sverige in i en ny era där värden inte bara ska mätas i kronor och ören utan även i framtidstro och gemenskap.
När du röstar för en rödgrön regering den 19 september gör du ett val för människors värde, mot den arroganta, mekaniska människosyn som skapar så mycket utsatthet och smärta, vi kan inte vänta fyra år till!
Ett rödgrönt val är ett val för frihet, jämlikhet och gemenskap!

Andra talförslag på Netroots, bl.a. Alexandra, Rosmari, Peter J, Peter H, Peter A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar