3 juni 2010

Politik är att vilja - eller - släng er i soffan, det spelar ändå ingen roll

Jag har vidrört ämnet förut och nu tänker jag, infirån lejonets mage (har precis börjat som volontär hos S i Göteborg), säga min mening om de rödgrönas stora självmål.
Det är att man är så mån om mittenväljarna att man bäddar ner dem i soffan, just när de var på väg upp. Vi pratar t.ex om de 400 000 LO-medlemmar som inte röstade förra valet.
Vad jag menar? Jo att när man har möjlighet att föra en offensiv politik med jobben, välfärden, jämlikheten och miljön som tydliga skillnader i politik mot regeringen så lägger man sig ner och för en skattedebatt, man gör plånboksfrågorna till de viktigaste.
Det är klart att om folket vill ha en politik med låga skatter så inte kommer de att rösta på en rödgrön koalition med (v) med.
Vi måste med alla medel förklara vilken riktning vi vill föra landet åt, framförallt ifrån.
Träffade Krister Kronlid, riksdagskandidat och s-bloggare, idag som sa att det här valet är det viktigaste sen 1921. Jag tror att han har rätt.
Men vilka frågor ska vi ställa till folk så att de förstår hur de ska rösta?
Fråga om de vill betala sin generella välfärd via privata försäkringar eller via skattsedeln.
Fråga dem om de känner någon som är arbetslös och om de tycker att de har en rimlig situation idag. Fråga om det är rimligt att 3 av 10 unga som vill ha jobb inte får något. För att inte tala om den mörkerzon med ungdomar som redan har gett upp på samhället.
Fråga om de tycker att de själva eller deras barn vill kunna ställa om, byta riktning på livet ska ha möjlighet att göra det.
Fråga om alla ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett var man är född eller vilken familjesituation man har.
Fråga om man tycker att Sverige ska vara ett föregångsland och föredöme när det gäller gröna lösningar.
Fråga om man tycker att Sverige ska vara föra en offensiv utrikespolitik och verka för fred och minskad fattigdom i vår omvärld.
Det är några förslag, ni har säkert egna bättre.
Alla dessa frågor kan besvaras med att en Rödgrön regering kommer att ge ett mer jämlikt, värdigt och progressivt Sverige.
Jag är såpass säker på att svenska folket (med undantag av vissa MUF-ordföranden) har så mycket innanför pannbenet att om de får dessa frågor att fundera på så kommer vi att vinna valet.
Om vi ställer upp och pratar om plånboksfrågor kommer vi att förlora.

Fler progressiva bloggar på Netroots.
Läs framförallt Storstad. Där slipper du flum som ovan utan får siffror som visar hur viktigt valet 19 september är

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar